Revija Reporter
Slovenija

Zaradi članka o izraelskih padalcih novinarko Katarino Keček zaslišala policija!

Katarina Keček
9 5.311

25. mar. 2022 18:29 Osveženo: 18:40 / 25. 3. 2022

Deli na:

Novinarka Katarina Keček je bila zaradi članka o izraelskih padalcih zaslišana na policiji.

Katarina Keček

Zgodaj zjutraj se odpeljem do Novega mesta, do policijske uprave. Klicana sem namreč na zaslišanje zaradi članka z naslovom »Kako sem preživela dan z izraelskimi padalci, kjer me uradno sploh ni bilo«, ki sem ga za Reporter napisala lanskega septembra.

Slovenska vojska je zaradi članka proti meni vložila kazenski pregon, ker naj bi se po njihovem »vtihotapila« v vojašnico in nezakonito uporabljala njihove službene simbole. To se sliši neverjetno, celo za 50-letno novinarko, vsega vajeno.



Kaj se je v resnici zgodilo?

V reportaži sem opisala dan, ki sem ga preživela na vojaškem letališču Cerklje pri Krki ob obisku izraelskih padalcev, ki imajo tam vsako leto padalske vaje, o čemer ve vsa krška kotlina. Zaradi obilice dela se mi na dogodek ni uspelo pravočasno prijaviti, a sem se tja, po nagovoru znanca, ki je zaposlen v SV odpravila naslednji dan z namero, da reportažo vseeno napišem.

Top Gun v Cerkljah: Zakulisje obiska izraelskih padalcev, ki se ne pustijo snemati

Lahko bi me na vhodu vojašnice zavrnili, seveda, tega sva se zavedala oba, vendar sva vseeno poskusila. Več kot poslati nazaj me tako ali tako ne morejo, sem mislila. Če bi se ustavila vsakič, ko bi se mi kaj zdelo težko, ne bi nobenega članka v življenju napisala.

Na vhodu vojašnice so nam vojaki samo pomahali in dvignili zapornico, mene nihče ni vprašal, ne kdo sem, ne kaj tam počnem. Nek vojak mi je prinesel vojaško delovno obleko, naj se preoblečem vanjo, češ da s svojo civilno opravo preveč motim ostale vojake. Prav.

Ves dopoldan sem se gibala na največ 20 kvadratnih metrih, obkrožena z desetinami vojakov, več ali manj sem sedela v senci ob steni letališča in opazovala izraelske vojaške enote, kako so se urile na poligonu pred mano in kako se je vsake toliko v zrak pognalo veliko srebrno letalo iz katerega so že čez nekaj minut vešče izskočili izurjeni padalci. Kar se tiče dogodkov, je to bilo vse. Dan je bil vroč, zaključili smo ga s kosilom v vojaški menzi, po njem pa sva se z znancem vrnila v Ljubljano.

Tri četrt leta po tem dogodku, pa me kličejo kriminalisti na zaslišanje, češ da sem kršila vojaške varnostne predpise. Malo mi je bilo smešno, da so se tako pozno spomnili na ta dogodek, ki sem ga sama že skoraj pozabila, malo pa mi je tudi nerodno zaradi njih.

Naravnost v vojašnico in to ravno takrat, ko so imeli na obisku mednarodne vojaške elitne enote iz Izraela, ki so znani po tem, da so zelo našpičeni glede varnosti, se jim je naivno sprehodila novinarka v jeseni svojega življenja in nehote porušila ves njihov varnostni protokol. Posipam se s pepelom.