Revija Reporter
Slovenija

(VOLILNA NAPOVED) Upam, da bo zmagal levo sredinski blok. Volilo se bo z nogami, pot do volišča ni preveč dolga

dr. Pavel Gantar, nekdanji predsednik državnega zbora
1 6.404

6. apr. 2022 7:05 Osveženo: 7:24 / 06. 4. 2022

Deli na:

Pavel Gantar

Primož Lavre

V davnih časih sem se na akademski ravni veliko ukvarjal s problemi predvidevanja in napovedovanja. Več kot sem vedel o tem, slabše sem se odrezal pri konkretnih napovedih, se pravi, skoraj vedno sem se zmotil. Zato si tudi tokrat ne upam napovedati zmage levosredinskega bloka, ker bi se vnovič lahko uštel.

Torej se bom zazdaj zadovoljil z izjavo, da bo rezultat na volitvah odvisen od številnih dejavnikov. Med njimi naj najprej omenim volilno udeležbo. Večja volilna udeležba bržkone pomeni večje možnosti za uspeh levosredinskega bloka, še posebej, če se bodo na volišča napotili volivci iz urbanih središč, kjer se podpovprečno voli, in mladi, ki so izkazali svojo politično senzibilnost ob referendumu o zakonu o vodah.

Druga pomembna zadeva je volilna kampanja. V nebo vpijoča odločitev vodstva RTVS, ki je stranko Naša dežela kot evidentno neparlamentarno stranko uvrstila med parlamentarne, utegne imeti nehotene (se pravi negativne) posledice za ves desni blok. Ljudje v bistvu ne bodo verjeli videzu nepristranskih in poštenih predvolilnih soočanj.

Sploh pa je prva televizijska javna soočanja zaznamovalo predvsem dejstvo, da na soočenju predsednikov strank na POP TV ni bilo predsednika SDS in vlade Janeza Janše. Tudi sam sem to odsotnost tolmačil kot poskus, da bi se Janša prikazal kot voditelj, ki vnaprej ve, kaj je dobro za narod, ki vidi dlje in bolje in se ne bo spustil na raven predvolilnih prepirčkov z ljudmi, ki mu ne sežejo niti do kolen. On je nad vsem tem in pri tem spominja na vse avtokratske voditelje, ki se izogibajo soočenju z realnimi ljudmi.

Odločitev Golobove stranke Gibanje Svoboda, da bo zaradi zapostavljanja bojkotirala predvolilna soočenja na RTVS, je seveda izvrstna. Stranka bo na teh soočenjih prisotna prav zato, ker so jo na nepošten način prisilili, da je odsotna.

Ampak se moram popraviti oziroma dopolniti. Janša je bil prisoten na način »odsotne prisotnosti«, saj so se vsi spraševali, »kje je?«. In on je bil v kampanji – ko so se drugi prepirali o »majhni stvareh«, je on našel zatočišče pri kolegu v Zagrebu, kjer je urejal pomembne stvari. Reševal je težave ribičev (vedno pomembna predvolilna tema) in »rihtal« je plin za Slovenijo (aktualna predvolilna tema).

Zato je odločitev Golobove stranke Gibanje Svoboda, da bo zaradi zapostavljanja bojkotirala predvolilna soočenja na RTVS, seveda izvrstna. Stranka bo na teh soočenjih prisotna prav zato, ker so jo na nepošten način prisilili, da je odsotna. Vse, kar bo na teh soočenjih izrečeno, ne bo štelo, ker ne bo glasu stranke, ki pretendira na relativno zmago. S tem pa bodo predvolilna soočenja na osrednji javni radiotelevizijski mreži postala brezpredmetna in nerelevantna.

Ne napovedujem, ampak upam, da bo zmagal levo sredinski blok. Volilo se bo z nogami, pot do volišča ni preveč dolga.