Jennifer Lopez Odkrito.si

Z zasebnimi nastopi služi vrtoglave zneske

MEGLA Svet24.si

Tedenski horoskop: naprej po poti, čeprav ...

Toše Proeski in Dolores Lambaša Petisvet.si

Na cesti, ki je vzela Tošeta, slišijo otroški ...

janković_lokalne volitve 18 Svet24.si

Janković slavi, Janša pa o tem, kdo ga lahko ...

tjasa salamun Svet24.si

Tjaša je uresničila željo po motorni žagi

52CF59DF-466B-4212-A4B7-523E463AD708 Najstnica.si

Top najstnica 2018 je Zoja Šuc

Iryna Osypenko Nemec Njena.si

Koga je izbrala Iryna Osypenko?

Slovenija

Na Žalah danes osrednja slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne

Deli na:
Na Žalah danes osrednja slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne

Foto: Bobo - Kostnica žrtev prve svetovne vojne na ljubljanskem pokopališču Žale.

Pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na ljubljanskem pokopališču Žale bo danes opoldne potekala osrednja slovenska slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. Osrednji govornik bo predsednik republike Borut Pahor, slovesnost pa bo spremljal tudi kulturni program, so sporočili iz predsednikovega urada.

Zbrane na slovesnosti bo nagovorila tudi podpredsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne in predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa Petra Svoljšak. Članica Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra Lena Kurat pa bo prebrala Zavezo za mir, ki jo je avgusta letos v Kobaridu podpisalo 11 mladih iz 11 držav v okviru glasbenega projekta Bobni miru.

Iz predsednikovega urada so tudi sporočili, da se bo Pahor na povabilo francoskega kolega Emmanuela Macrona v nedeljo v Parizu udeležil svetovne slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne.

Sicer je bila pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na ljubljanskih Žalah 9. septembra 2014 državna komemoracija ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, ki je pomenila uvod v slovensko zaznamovanje 100-letnic prve svetovne vojne.

Prva svetovna vojna je Slovence, ki so bili vanjo vključeni predvsem kot državljani Avstro-Ogrske, prizadela kot posameznike in kot narod. Množično so umirali zlasti na frontah, kjer naj bi jih padlo 36.000.

Slovenci so v prvi svetovni vojni, na srečo v bistveno manjšem številu, umirali tudi v zaledju, izgnanstvu in internaciji. Civiliste so najbolj prizadele vojaške operacije v neposrednem zaledju frontnih črt, slovensko prebivalstvo najbolj v zaledju soške fronte.