Goran Šarac Odkrito.si

Odločitev bivšega moža Simone Weiss dviga ...

Vožnja pod vplivom alkohola, vinjen, opit, pijan, voznik Svet24.si

VIDEO: Neverjetno: med vožnjo iz avta padel otrok...

čakre Petisvet.si

Neprijetni znaki, da je vaša kronska čakra ...

sneg Svet24.si

Sneg v Sloveniji: zapadlo ga bo do 25 centimetrov

Sambuca Svet24.si

V tem obalnem mestu stanovanja in hiše za en evro

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

anela sabanagic 4 Njena.si

Ladova izbranka je le 5 mesecev po porodu videti ...

Slovenija

Na Žalah danes osrednja slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne

Deli na:
Na Žalah danes osrednja slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne

Foto: Bobo - Kostnica žrtev prve svetovne vojne na ljubljanskem pokopališču Žale.

Pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na ljubljanskem pokopališču Žale bo danes opoldne potekala osrednja slovenska slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. Osrednji govornik bo predsednik republike Borut Pahor, slovesnost pa bo spremljal tudi kulturni program, so sporočili iz predsednikovega urada.

Zbrane na slovesnosti bo nagovorila tudi podpredsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne in predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa Petra Svoljšak. Članica Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra Lena Kurat pa bo prebrala Zavezo za mir, ki jo je avgusta letos v Kobaridu podpisalo 11 mladih iz 11 držav v okviru glasbenega projekta Bobni miru.

Iz predsednikovega urada so tudi sporočili, da se bo Pahor na povabilo francoskega kolega Emmanuela Macrona v nedeljo v Parizu udeležil svetovne slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne.

Sicer je bila pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na ljubljanskih Žalah 9. septembra 2014 državna komemoracija ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, ki je pomenila uvod v slovensko zaznamovanje 100-letnic prve svetovne vojne.

Prva svetovna vojna je Slovence, ki so bili vanjo vključeni predvsem kot državljani Avstro-Ogrske, prizadela kot posameznike in kot narod. Množično so umirali zlasti na frontah, kjer naj bi jih padlo 36.000.

Slovenci so v prvi svetovni vojni, na srečo v bistveno manjšem številu, umirali tudi v zaledju, izgnanstvu in internaciji. Civiliste so najbolj prizadele vojaške operacije v neposrednem zaledju frontnih črt, slovensko prebivalstvo najbolj v zaledju soške fronte.