Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svetovni voditelji v Parizu na slovesnosti stoti obletnici konca prve svetovne vojne

Deli na:
Svetovni voditelji v Parizu na slovesnosti stoti obletnici konca prve svetovne vojne

Foto: Wikimedia

V Parizu bo danes osrednja slovesnost ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, ki se je bodo na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona udeležili premierji in predsedniki 84 držav ter predstavniki osrednjih mednarodnih organizacij, med njimi predsednik republike Borut Pahor.

Ob pariškem Slavoloku zmage bo tako dopoldne vsakoletna spominska slovesnost, popoldne pa bo ob prisotnosti svetovnih voditeljev potekalo odprtje prvega Pariškega foruma o miru, katerega namen je, da postane stalnica in združi vse akterje globalnega upravljanja in civilne družbe ter mednarodne organizacije z namenom izmenjave stališč in iskanja rešitev za skupne izzive. Foruma se bo udeležil tudi predsednik Pahor.

V Veliki Britaniji bodo danes ob obletnici konca prve svetovne vojne pripravili tradicionalno parado, ki se je bo na povabilo britanske vlade kot prvi nemški predsednik udeležil Frank Walter-Steinmeier. Prav danes popoldne naj bi na pobudo Velike Britanije ob letošnji obletnici konca prve svetovne vojne tudi zadoneli številni zvonovi, s katerimi naj bi v svet ponesli sporočilo miru in sprave.

V Celovcu na avstrijskem Koroškem bo danes trodeželno zborovanje ob obletnici konca prve svetovne vojne, katerega častna pokrovitelja sta predsednika Avstrije in Slovenije, Alexander van der Bellen in Pahor.

V Drežnicah pri Kobaridu bo koncert miru ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, na katerem bo slavnostni govornik minister za kulturo Dejan Prešiček. V Doberdobu v Italiji pa protokolarno polaganje vencev k spomeniku slovenskim vojakom na soškem bojišču v letih 1915-1917, ki se ga bo udeležil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik.