Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron na proslavi dneva D: Nikoli ne smemo nehati delati za zavezništvo svobodnega sveta

Deli na:
Macron na proslavi dneva D: Nikoli ne smemo nehati delati za zavezništvo svobodnega sveta

Foto: Reuters

Slovesnosti ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji so se danes začele še v Franciji. Na osrednji slovesnosti v mestu Colleville-sur-Mer je francoski predsednik Emmanuel Macron pozval k podpori "zavezništvu svobodnega sveta". Ameriški predsednik Donald Trump pa je izpostavil trdnost vezi z zaveznicami iz druge svetovne vojne.

"Nikoli ne smemo nehati delati za zavezništvo svobodnega sveta," je poudaril Macron. Kot primere tega zavezništva je naštel Združene narode, Evropsko unijo in Nato, ki jih Trump večkrat kritizira, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Dejal je, da je dan D primer, kako so se sile Velike Britanije, Kanade, ZDA in francoskega odporniškega gibanja združile v imenu svobode. Po njegovih besedah se ne sme nikoli pozabiti, da lahko svobodni ljudje premostijo vse izzive, ko se združijo. Trumpu je dejal, da je Francija "pripravljena delati za to prijateljstvo med narodoma, ki je toliko prineslo zgodovini človeštva".

Ameriški predsednik pa je poudaril, da je vez, ki so jo ZDA spletle z zaveznicami sredi boja v drugi svetovni vojni, "nezlomljiva". "Tisti, ki so se borili tu, so našemu narodu zagotovili prihodnost, zagotovili so preživetje naše civilizacije in pokazali, kako ljubiti, negovati in braniti naš način življenja," je izpostavil.

Oba predsednika, ki se bosta kasneje sestala tudi na delovnem kosilu v mestu Caen, sta se zahvalila tudi vojnim veteranom, ki so prišli na slovesnost.

Že dopoldne je francoski predsednik skupaj z britansko premierko Thereso May v mestu Ver-sur-Mer položil temeljni kamen za spomenik v spomin na okoli 22.000 zavezniških vojakov, ki so se bojevali pod britanskim poveljstvom. Spomenik, ki ga bodo predvidoma odprli 6. junija 2020, bo stal na plaži Gold. Na tej plaži se je 6. junija 1994 izkrcalo 25.000 mož, večinoma Britancev.


Mayeva je ob tem povedala, da je počaščena, da lahko to obletnico obeležuje z vojnimi veterani, ki po njenih besedah pripadajo "zelo posebni generaciji". "Žrtvovali so svoja življenja, da lahko bolje živimo in gradimo boljši svet," je poudarila. Preživelim vojakom se je tudi zahvalila.

Francoski predsednik pa je v kratkem nagovoru v angleškem jeziku izpostavil trdnost edinstvenih odnosov med državama kljub brexitu. "Voditelji odhajajo in prihajajo, a njihovi dosežki ostanejo. Naše prijateljstvo bo preživelo trenutne dogodke," je dejal. Ob tem je britanski premierki, ki se poslavlja s položaja, povedal, da mu je bilo v veselje sodelovati z njo.

Slovesnosti danes potekajo v celotni Normandiji, med drugim so jo pripravili na plaži Juno, kjer so se pred 75 leti prav tako izkrcali zavezniki. Tam je slovesnost vodil kanadski premier Justin Trudeau.

Ob obletnici pa bodo po vsej Franciji na železniških postajah odprli tudi različne fotografske razstave.

Že v sredo so v britanskem pristaniškem mestu Portsmouth pripravili britansko osrednjo slovesnost ob tej obletnici, ki se je je udeležilo več svetovnih voditeljev, vključno z britansko kraljico Elizabeto II.

V noči na 6. junij 1944 se je na obalah francoske Normandije začelo zavezniško izkrcanje, znano kot dan D. To je bil začetek največje vojaške skupne pomorske, kopenske in zračne operacije v zgodovini človeštva, ki je hkrati pomenila pomemben preobrat v drugi svetovni vojni in pripomogla h kapitulaciji nacistične Nemčije leta 1945.