Revija Reporter
Slovenija

Na Teharjah se bodo spomnili žrtev medvojnega in povojnega nasilja

STA

7. okt. 2018 5:55

Deli na:

Spominski park Teharje.

STA

V Spominskem parku Teharje bo danes potekala spominska slovesnost za žrtve medvojnega in povojnega nasilja, ki jo pripravljata Nova slovenska zaveza in župnija Teharje. Mašo bo tudi letos daroval upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, zbrane pa bo nagovoril nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati.

Po maši bodo blagoslovili nov križev pot, ki so ga postavili ob poti od vhoda v grobišče do cerkve svete Ane, od koder so jetniki poslušali zvonjenje.

V barake nekdanjega nemškega vadbenega centra na Teharjah so po končani vojni maja 1945 začasno namestili zajete domobrance, vojake, civiliste, žene in otroke, ki so jih zavezniki skupaj z ubežniki in begunci s Hrvaške in Srbije zaustavili na Koroškem in jih potem izročili novi partizanski oblasti.

Večino njih so brez sodbe pobili delno v bližini taborišča v Bukovžlaku ali v bližnji okolici Celja, še več pa so jih od tu odpeljali v smrt v Hudo jamo pri Laškem, v rudniške rove Hrastnika ali Pečovnika.

Po ocenah je šlo skupaj za okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu druge svetovne vojne v Evropi. Dolga desetletja so bili domačini zelo prestrašeni nad tem dogajanjem in o tem niso upali govoriti. Po demokratičnih spremembah in osamosvojitvi pa se je o njem spregovorilo pogosteje.

Na mestu nekdanjega taborišča so zgradili spominski park Teharje, posvečen vsem umrlim in od tu v smrt odpeljanim. Odprli so ga oktobra 2004, kot so poudarili v teharski župniji, pa gre še vedno za nedokončan spomenik, saj je po njihovem mnenju premalo politične volje, da bi park v celoti uredili.