mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Še nekaj dni za prijavo na ekskurzijo Po poteh komunističnih zločinov z Ivom Žajdelo

Deli na:
Še nekaj dni za prijavo na ekskurzijo Po poteh komunističnih zločinov z Ivom Žajdelo

Grobišče pod Krenom v Kočevskem rogu - Foto: Ivo Žajdela

21. in 22. septembra revija Reporter organizira ekskurzijo oziroma romanje po poteh komunističnih zločinov. Ogledali si bomo Spominski park Teharje, rudnik Hudo jamo, grad Rajhenburg, Marijino romarsko svetišče na Zaplazu, grobišče pod Krenom v Kočevskem rogu, spomenik domobrancem v Grahovem, Korenčanovo klavnico v Logatcu in Rovte.

Že tri desetletja smo v formalni demokraciji, svobodi. To pomeni tudi, da lahko govorimo, pišemo in potujemo, kamor želimo. Še do leta 1990 pa nikakor ni bilo tako. Kraji, ker so komunisti množično morili Slovence, so bili težko dostopni. Tvegal si, da te bo takratna »ljudska« milica ustavila, popisala in informacijo o tebi predala Udbi, ki je imela nadzor nad vsemi.

Danes svobodno potujemo in si ogledujemo kraje. Potujemo za dalj časa, na krajše izlete, pa tudi romamo. Že od leta 1990 nekateri enkrat letno romajo na Teharje, v Kočevski rog, na Hrastniški hrib, kjer so kraji morišč in množičnih grobišč iz leta 1945. Tudi v Vetrinj se roma enkrat letno. Levičarji, se zdi, »romajo« na kraje komunističnih »svetišč« neprimerno bolj pogosto. Tam se večinoma veselijo.

Zato se je uredništvo Reporterja odločilo, da bo organiziralo ekskurzijo oziroma romanje po poteh komunističnih zločinov. Trajal bo dva dni, 21. in 22. septembra. Kaj vse si bomo ogledali?

Foto: Ivo Žajdela - Spominski park Teharje, kraj povojnega uničevalnega taborišča Ozne.

Teharje

Odhod bo iz Ljubljane, najprej na Teharje, kjer si bomo ogledali teharski spominski park. Tam je komunistična Ozna takoj po končani vojni leta 1945 organizirala koncentracijo taborišče. Vanj so zaprli več tisoč domobrancev, pa tudi civilistov. Šlo je za uničevalno taborišče, saj so s Teharij ujetnike vozili na množična morišča, nekaj pa so jih umorili tudi tam. Vozili so jih v rudnik Huda jama, na Hrastniški hrib, v Mostec pri Brežicah, za Griže in še kam in jih tam množično ubijali.

Foto: Ivo Žajdela - Kapela in zadaj vhod v rudnik Huda jama (pred odstranitvijo ubitih).

Huda jama

Druga postaja bo rudnik Huda jama, eno najhujših morišč v svetovnem merilu. Tja so vozili tudi domobrance s Teharij, jih v rudniku ubijali in metali v navpični jašek. Po letu 2009 je vladna komisija za grobišča iz rudnika odstranila ostanke 1416 ljudi. Pred rudnikom je Permetovo društvo leta 1997 postavilo večjo kapelo.

Foto: Bobo

Grad Rajhenburg

Tretja postaja bo grad Rajhenburg pri Brestanici. Grad je danes lepo obnovljen, v njem pa je razstava o menihih trapistih, o izgnancih in o komunističnem zaporu za ženske med letoma 1948 in 1966. Trapiste so leta 1941 izgnali Nemci, ki so grad uporabljali za zbirni center za izgon Slovencev, po vojni pa je Udba na gradu imela zapor, kjer so zapirali večinoma ženske.

Zaplaz

Prvi dan bomo ogled sklenili na Zaplazu, kjer je Marijino romarsko svetišče novomeške škofije. V cerkev so maja 2011 prenesli relikvije blaženega Alojzija Grozdeta, ki so ga partizani umorili pri Mirni 1. januarja 1943. Za blaženega je bil razglašen junija 2010.

Kočevski rog

Drugi dan se bomo najprej ustavili v Kočevskem rogu ob grobišču povojnih pomorov pod Krenom. Tam je bilo eno od roških morišč komunistične Ozne. Leta 1990 je bila ob grobišču t. i. spravna slovesnost, na kateri naj bi si država in Cerkev podali roko sožitja. Od takrat so tam vsako leto v začetku junija spominske slovesnosti. Od leta 2004 je ob grobišču kapela, ki jo je zgradila država, v njej pa je mozaik p. Marka I. Rupnika.

Pred leti je dr. Mitja Ferenc s študenti zgodovine  preiskal okolico grobišč v Kočevskem rogu in odkril, da so partizani pod Krenom morili večinoma Srbe in Hrvate, slovenske domobrance pa so morili ob breznu Macesnova gorica. Tam se bodo kmalu začela izkopavanja pod vodstvom vladne komisije za grobišča.

Foto: Ivo Žajdela - Spomenik domobrancem v Grahovem

Grahovo

Iz Kočevskega roga se bomo čez Bloke zapeljali v Grahovo. Kraj je postal znamenit, ker so tam enote partizanske 14. divizije 24. novembra 1943 obkolile in napadle domobransko postojanko. Z veliko premočjo so jo uničile. V ogenj so zmetali 32 branilcev. Med njimi je bil eden najboljših pesnikov 20. stoletja France Balantič.

Ustavili se bomo tudi ob Cerkniškem jezeru.

Logatec

V Logatcu si bomo ogledali stavbo, kjer je bila leta 1945 t. i. Korenčanova klavnica. Potem ko so se domobranci z mnogimi civilisti maja 1945 pred morilskimi partizani umaknili na Koroško, so komunisti s pretvezo zvabili v Logatec veliko mož in fantov iz širšega območja Rovt, ki so ostali doma, češ da jih bodo »popisali«. Potem so mnoge umorili, domnevno v Korenčanovi klavnici. Ponoči so trupla vozili v bližnje Šemonovo brezno, nanje pa nametali odpadno strelivo.

Foto: Ivo Žajdela - Spomenik ljudem iz Rovt, ki so jih ubili komunisti.

Rovte

Izlet oziroma romanje bomo sklenili v Rovtah, enem od krajev, ki je med drugo svetovno vojno in po njej izjemno trpel zaradi nasilja komunistične revolucije. Že več let so Rovte, poleg Šentjošta, kraj, kjer se najbolj zvesto spominjajo svojih ljudi, ki so strahotno trpeli med medvojno komunistično revolucijo. Partizani so med vojno ubili 23 civilistov ter 21 vaških stražarjev in domobrancev. Po vojni so ubili 153 vrnjenih iz Vetrinja, 64 pa se jih je odšlo »javit« v Logatec in so jih potem umorili. Poleg partizanov so med vojno po Logatcu dvakrat udarili tudi okupatorji, enkrat Italijani, drugič Nemci, obakrat je šlo za zelo sumljiv napad z več ubitimi civilisti. Dolgo po vojni ni bilo novega življenja, saj je bil cvet moških ubit, po vojni pa preostali terorizirani in strogo nadzorovani.

Spomenik, t. i. farne spominske plošče, so v Rovtah postavili že 22. avgusta 1993. Že več let Rovtarji aktivno gojijo spomin na svoje ljudi, ki jih je uničil komunizem.

Foto: Primož Lavre - Za strokovno vodenje bo poskrbel Ivo Žajdela, novinar in zgodovinar, eden največjih poznavalcev povojne komunistične morije na Slovenskem.

PROGRAM IZLETA: Po poteh komunističnih zločinov z Ivom Žajdelo

 Od 21. do 22. septembra 2019

Prvi dan: Ljubljana–Spominski park Teharje–Huda jama–grad Rajhenburg– Zaplaz

Odhod iz Ljubljane. Teharje, spominski park, zunanji ogled.

Huda jama: zunanji ogled

Grad Rajhenberg: vstopnina

Kosilo

Zaplaz: Marijino svetišče na Zaplazu, ogled Grozdetove kapele.

Prenočitev v hotelu Šport 4*na Otočcu.

Drugi dan: Kočevski rog–Grahovo–Rovte–Ljubljana

Kapela Božjega usmiljenja ob grobišču pri breznu pod Krenom. 

Kosilo

Logatec, Korenčanova mesarija

Rovte: zunanji ogled

Vrnitev v Ljubljano

CENA: 169 EUR (45 oseb)                

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, 1 x polpenzion v hotelu 4*, 2 kosili, cestnine, parkirnine, vstopnina za grad Rajhenberg, Kočevski rog, vodenje po Kočevskem rogu,  organizacija in izvedba potovanja, strokovno vodstvo, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo: enoposteljna soba 25 EUR.

Odstopnina: 10 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR (na pogodbo).

Način plačila: 100EUR ob prijavi, opreostalo pred odhodom.

Organizator: Flucher turizem, turistična agencija, avtobusni prevozi, d. o. o.

Kidričeva ulica 14, 3250 Rogaška Slatina

Kontakt za prijavo:

agencija@flucher.si

03/ 819 0200 - Suzana