Revija Reporter
Slovenija

V Teharjah spominska slovesnost in pohod po poti žrtev

STA

1. okt. 2017 6:00

Deli na:

Spominski park Teharje.

STA

V Spominskem parku Teharje bo danes potekala spominska slovesnost za žrtve medvojnega in povojnega nasilja, ki jo pripravljata Nova slovenska zaveza in župnija Teharje.

Mašo bo tudi letos daroval celjski škof Stanislav Lipovšek, med spominskim programom pa bo zbrane nagovorila glavna tajnica Nove slovenske zaveze Judita Treven.

Prav tako bo danes spominski pohod po poti teharskih žrtev. Pohodniki se bodo zbrali pred celjsko železniško postajo in od tam krenili po cesti, kjer so vodili ujetnike do taborišča na Teharjah. Pohodniki se bodo nato pridružili obletni slovesnosti.

V barake nekdanjega nemškega vadbenega centra na Teharjah so po končani vojni maja 1945 začasno namestili zajete domobrance, vojake, civiliste, žene in otroke, ki so jih zavezniki skupaj z ubežniki in begunci s Hrvaške in Srbije zaustavili na Koroškem in jih potem izročili novi partizanski oblasti.

Večino njih so brez sodbe pobili delno v bližini taborišča v Bukovžlaku ali v bližji okolici Celja, še več pa so jih od tu odpeljali v smrt v Hudo jamo pri Laškem, v rudniške rove Hrastnika ali Pečovnika. Po ocenah je šlo skupaj za okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu druge svetovne vojne v Evropi. Dolga desetletja so bili domačini zelo prestrašeni nad tem dogajanjem in o tem niso upali govoriti. Po demokratičnih spremembah in osamosvojitvi pa se je o sprregovorilo pogosteje.

Na mestu nekdanjega taborišča so zgradili spominski park Teharje, posvečen vsem umrlim in od tu v smrt odpeljanim. Odprli so ga oktobra 2004.