evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Prešernovem trgu danes shod v podporo Majniški deklaraciji 2014

Deli na:
Na Prešernovem trgu danes shod v podporo Majniški deklaraciji 2014

Foto: Bobo

Organizacije in gibanja, ki so podpisali Majniško deklaracijo 2014, danes ob 15. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravljajo shod z naslovom Pride čas, ko ni več časa. Na njem bodo predstavili omenjeno deklaracijo, zbrane pa bosta med drugimi nagovorila predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul in predsednik SDS Janez Janša.

Majniško deklaracijo 2014, ki jo je podpisalo okoli 30 civilnih organizacij in gibanj, so javnosti predstavili 8. maja, ob 25. obletnici podpisa znamenite Majniške deklaracije, s katero so slovenske opozicijske politične stranke leta 1989 na shodu v Ljubljani zahtevale samostojno državo.

Kot je ob predstavitvi nove Majniške deklaracije povedal predstavnik Civilne družbe za pravično Slovenijo Mitja Štular, je njen osnovni namen sprememba razpoloženja, da se v Sloveniji ne da nič spremeniti. Janša pa je dejal, da če so se Slovenci na podlagi prejšnje deklaracije osamosvojili, se bodo zdaj z novo deklaracijo osvobodili.

Majniška deklaracija 2014, za katero poteka zbiranje podpisov po državi in na spletu, zahteva državo slovenskega naroda, ki je suverena, demokratična, gospodarsko uspešna, povezana z EU in zvezo Nato. Zahteva, naj bo Slovenija utemeljena na spoštovanju človekovega dostojanstva, pravic, svoboščin in na vladavini prava. Država naj bo tudi "odprta za iskanje zgodovinske resnice, očiščena ostankov totalitarnega režima ter zavezana spravi, medsebojnemu razumevanju in sodelovanju".

Prireditelji shoda, na katerem bo ob govornikih nastopilo še več glasbenikov, so Društvo Evropska Slovenija, Civilna družba za pravično Slovenijo, Zbor za republiko in drugi kolektivni podpisniki Majniške deklaracije 2014.

Na shodu bodo spregovorili: dr. Damir Črnčec - Društvo Evropska Slovenija, dr. Mitja Štular - Civilna družba za pravično Slovenijo, Aleš Primc - Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, dr. Ivan Štuhec – Zbor za republiko, Aleš Hojs - Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, Lojze Peterle, dr. Milan Zver ter Janez Janša, tuja gosta in govrnika pa bosta Joseph Daul, predsednik Evropske ljudske stranke in Mikuláš Dzurinda, predsednik Centra za evropske študije Wilfried Martens.

Nastopili bodo tudi številni glasbeniki in umetniki:  Pop Design, Oto Pestner, Nuška Drašček, Alenka Gotar, Zidaniški kvintet, Gianni Rijavec, Šentviški slavčki, ansambel Zajc, Matjaž Robavs, Ana Dežman, Tone Kuntner in drugi priznani slovenski glasbeniki, pesniki in dramski umetniki. Predstavljena bo iniciativa slovenskih glasbenih umetnikov: Pusti peti mojga slavca, kakor sem mu grlo ustvaril.