1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Podpisniki deklaracije Civilna družba za pravično Slovenijo na zborovanju za spremembe

Deli na:
Podpisniki deklaracije Civilna družba za pravično Slovenijo na zborovanju za spremembe

Foto: Primož Lavre

Več kot 30 civilnodružbenih organizacij, ki so podpisale deklaracijo Civilna družba za pravično Slovenijo, je na današnjem zborovanju v Ljubljani natančneje predstavilo svoje ocene razmer v državi. Te so, kot navajajo tudi v deklaraciji, "dramatične".

Boris Pleskovič, ki vodi Svetovni slovenski kongres in je skupaj z Mitjo Štularjem pobudnik omenjene deklaracije, je dejal, da je podpisnikom deklaracije skupna "skrb za Slovenijo, za etiko in poštenost". Spomnil je na vrednote nekaterih Slovenk in Slovencev, med njimi smučarke Tine Maze, ki so jih pripeljale na "sam vrh sveta". "Mazejeva je uspela zaradi pridnosti, poštenosti in z dobrim delom," je dejal. To so po njegovih besedah vrednote, na katerih bi morali graditi bodočnost v Sloveniji".

Štular pa je izpostavil, da so podpisniki deklaracije razočarani in zaskrbljeni ter čutijo strah, ker korak za korakom pada zaupanje v pravičnost države, gospodarstva, bančništva, pravosodja, medijev in politik. Po njegovih besedah je treba "aktivirati potencial in izkopati talente". "Država, v kateri živimo, je odgovornost vsakega od nas," poudarja.

Po mnenju civilnodružbenih organizacij, ki so podpisale omenjeno deklaracijo, je država postala talec centrov moči. Prebuditi želijo kritičen odnos državljanov in doseči spremembe. Ocenjujejo, da so zaradi slabega delovanja pravosodja ogroženi temelji državne skupnosti, perspektivni mladi brez služb pa odhajajo v tujino.

Njihov cilj je doseči zdravo gospodarstvo in bančništvo, pošteno in pravično pravosodje, stabilno socialno varnost, profesionalne medije, učinkovito zdravstvo in kakovostno družinsko politiko.

Zborovanja so se med drugim udeležili predsednik SDS Janez Janša, član nekdanjega republiškega predsedstva Ivan Oman in predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm. Pisatelj iz Trsta Boris Pahor, ki je bil sprva napovedan kot slavnostni govornik, se zborovanja zaradi bolezni ni udeleži.