pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Obali zaenkrat še ne primanjkuje pitne vode

Deli na:
Na Obali zaenkrat še ne primanjkuje pitne vode

Foto: Bobo

Kljub temu, da je bilo za gašenje požara na kraškem robu minuli konec tedna potrebnih okoli 800.000 litrov vode, to ni ogrozilo nemotene distribucije vode v Slovenski Istri, poudarjajo v Rižanskem vodovodu. Glede na trenutno stanje na vodnih virih in vodno bilanco ocenjujejo, da bodo tudi ta teden uspeli zagotoviti nemoteno oskrbo z vodo.

Pretežni del vode, ki jo dobavljajo iz Kraškega vodovoda, so v Rižanskem vodovodu namenili za potrebe gašenja obsežnega požara, ki je izbruhnil v petek. Da so gasilci lahko ukrotili požar, je bilo potrebnih okoli 800.000 litrov vode, ki so jih jemali na hidrantih v Črnem Kalu, v Črnotičah, na cesti za Podgorje in v Petrinjah. Na prizadetem območju je tudi nekaj manjših vodnih zbiralnikov Rižanskega vodovoda, ki so na srečo utrpeli le minimalno škodo, saj so jih gasilci dobro varovali.

Ne glede na porabljene količine vode pa to ni ogrozilo ostalih obalnih pip, kjer je voda nemoteno tekla, so sporočili iz Rižanskega vodovoda, kjer zaradi požara tudi ne pričakujejo drugih večjih posledic na samem sistemu distribucije.

Primanjkljaj vode iz kraške smeri so nadomestili z nekoliko povečanim črpanjem rižanske podtalnice, kjer pa se nivoji v vodnjakih počasi, a vztrajno nižajo. Vse te preusmeritve odjemov vode omogoča tehnično dovršen vodovodni sistem ter njegovo daljinsko nadziranje in upravljanje, pojasnjujejo.

V Rižanskem vodovodu vse odjemalce sicer še naprej pozivajo k skrajno varčni rabi vode, hkrati pa se vsem zahvaljujejo za trud in razumevanje.

Delno prepoved uporabe vode so v Slovenski Istri uvedli že konec julija, kljub dolgotrajni suši pa do delnih odklopov oskrbe s pitno vodo še ni prišlo.