nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani s pikniki in ognjemeti proslavili 238. obletnico samostojnosti

Deli na:
Američani s pikniki in ognjemeti proslavili 238. obletnico samostojnosti

Foto: Reuters

Američani so v petek na tradicionalen način, s pikniki in ognjemeti, proslavili 238. obletnico osamosvojitve od britanskega imperija. Proslave je na severovzhodu ZDA malce pokvaril orkan Arthur, vendar pa so tekmovanja, kot je tisto v goltanju vročih hrenovk in žemljic, potekala nemoteno.

V New Yorku je na Coney Islandu naslov svetovanega prvaka med požeruhi že osmič zapored osvojil Američan Joey Chestnut, ki je pred zmago uspešno zaprosil svoje dekle za poroko.

Neslie Ricasa, prav tako tekmovalka, je dahnila "da" in Joey se je zlahka prebil do svojega osmega naslova prvaka v požiranju hotdogov. V desetih minutah jih je spravil po grlu 61, kar je osem manj od njegovega lanskoletnega rekorda.

Ameriški predsednik Barack Obama je medtem zaprisegel 25 vojakov in vojakinj iz tujih držav, ki so postali državljani ZDA. Priložnost je izkoristil za ponovitev opozorila kongresu, da bo sam popravljal imigracijski sistem z izvršnimi ukazi, ker republikanci niso pripravljeni sprejeti reforme.

Poudaril je, da je priseljevanje del genetskega zapisa ZDA in osrednji del ameriškega načina življenja. Zato je treba ohraniti odprta vrata za priseljence.

Kljub slabemu bremenu zaradi orkana Arthur pa so Američani v petek zvečer slavili z ognjemeti, med katerimi je bil tudi tokrat največji ognjemet veletrgovine Macy's v New Yorku, kjer so v 25 minutah izstrelili 1600 raket na minuto. Letos so rakete pošiljali v zrak z bark na Vzhodni reki med Brooklynom in Manhattnom.

Podpredsednik ZDA Joseph Biden pa je v petek vodil slovesnosti ob praznovanju dneva neodvisnosti v Philadelphii, kjer so vodilni uporniki leta 1776 podpisali Deklaracijo o neodvisnosti in sprožili vojno za osamosvojitev.