Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška letalonosila zaplula v Perijski zaliv; Iran ne trza

Deli na:
Ameriška letalonosila zaplula v Perijski zaliv; Iran ne trza

Foto: Reuters

Ameriška letalonosilka USS Abraham Lincoln je v nedeljo kljub nedavnim grožnjam Irana nemoteno prečkala Hormuško ožino in vplula v Perzijski zaliv. Letalonosilko sta pri tem spremljala britanska in francoska vojaška ladja, je davi poročala ameriška televizija CNN.

Ameriška mornarica ima tako skupaj z letalonosilko Carl Vinson na območju nameščeni dve letalonosilki. ZDA so sicer pred slabima dvema tednoma iz Perzijskega zaliva umaknile letalonosilko USS John Stennis. Uradni Teheran je takrat Washington posvaril, naj v zaliv ne pošilja več nobene nove letalonosilke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V ostri izmenjavi stališč, ki so sledile in povzročile nove napetosti v ameriško-iranskih odnosih, je Teheran med drugim tudi zagrozil, da bo v primeru vojaškega napada ali okrepitve sankcij proti Iranu blokiral strateško pomembno Hormuško ožino, skozi katero potuje petina vse svetovne nafte.
 
Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi je sicer pred dnevi malce omilil izjave Teherana in zatrdil, da Iran nikoli ni poskušal zapreti Hormuške ožine.
 
Hormuška ožina je eno izmed težišč spora med Iranom in ZDA, ki vodijo prizadevanja za zaostritev sankcij proti Teheranu zaradi njegovega jedrskega programa.