peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Svet

Na Hrvaškem se pripravljajo na vodni val iz Slovenije

Deli na:
Na Hrvaškem se pripravljajo na vodni val iz Slovenije

Foto: Bobo

Hrvaškem so od slovenskih kolegov dobili obvestilo o razglasitvi visoke stopnje nevarnosti zaradi poplav, vodni val, ki po Savi prihaja iz Slovenije, pa pričakujejo okoli polnoči, so za STA povedali v centru za obrambo pred poplavami javnega podjetja Hrvaške vode. Pričakujejo, da bo pretok Save dosegel 3000 kubičnih metrov na sekundo.

"Stanje je pod nadzorom, ne pričakujemo nobenih izrednih razmer," je za STA povedala namestnica vodje za obrambo pred poplavami Lidija Kratofil. Kot je pojasnila, bodo zaradi zaščite Zagreba odprli razbremenilni kanal Sava-Odra.

Kratofilova je dodala, da kanala Sava-Odra ne odpirajo pogosto, sicer pa zaenkrat ni razloga za dodatne ukrepe zaščite pred poplavami. Zaradi odpiranja kanala bodo verjetno zaprte štiri lokalne ceste, ki ležijo ob njem, je še dejala.

Na naraslo Dravo so medtem pripravljeni na območju Varaždina, kjer prav tako nameravajo razbremeniti korito reke s spuščanjem vode v stara rečna korita, del vode pa bodo spustili tudi v prazne akumulacije hidroelektrarn.

Pričakujejo, da pretok ne bo presegel 2500 kubičnih metrov na sekundo, v nasprotnem primeru pa so pripravljeni tudi na dodatne ukrepe.

Zaščita pred poplavami na Hrvaškem je v pristojnosti lokalne samouprave, tako da so v nekaterih mestih, kot je Velika Gorica pri Zagrebu, v stanju pripravljenosti gasilci, policisti, komunalna podjetja in Rdeči križ, poroča novičarski portal index.hr.

Hrvaški mediji sicer poročajo o poplavah v Sloveniji predvsem zaradi narasle Soče, Drave in Save.

loading...
Loading...