madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

11otrok1 Svet24.si

Kar enajst otrok hlača po njihovi hiši

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Svet

Na Hrvaškem se pripravljajo na vodni val iz Slovenije

Deli na:
Na Hrvaškem se pripravljajo na vodni val iz Slovenije

Foto: Bobo - Fotografija je simbolična.

Hrvaškem so od slovenskih kolegov dobili obvestilo o razglasitvi visoke stopnje nevarnosti zaradi poplav, vodni val, ki po Savi prihaja iz Slovenije, pa pričakujejo okoli polnoči, so za STA povedali v centru za obrambo pred poplavami javnega podjetja Hrvaške vode. Pričakujejo, da bo pretok Save dosegel 3000 kubičnih metrov na sekundo.

"Stanje je pod nadzorom, ne pričakujemo nobenih izrednih razmer," je za STA povedala namestnica vodje za obrambo pred poplavami Lidija Kratofil. Kot je pojasnila, bodo zaradi zaščite Zagreba odprli razbremenilni kanal Sava-Odra.

Kratofilova je dodala, da kanala Sava-Odra ne odpirajo pogosto, sicer pa zaenkrat ni razloga za dodatne ukrepe zaščite pred poplavami. Zaradi odpiranja kanala bodo verjetno zaprte štiri lokalne ceste, ki ležijo ob njem, je še dejala.

Na naraslo Dravo so medtem pripravljeni na območju Varaždina, kjer prav tako nameravajo razbremeniti korito reke s spuščanjem vode v stara rečna korita, del vode pa bodo spustili tudi v prazne akumulacije hidroelektrarn.

Pričakujejo, da pretok ne bo presegel 2500 kubičnih metrov na sekundo, v nasprotnem primeru pa so pripravljeni tudi na dodatne ukrepe.

Zaščita pred poplavami na Hrvaškem je v pristojnosti lokalne samouprave, tako da so v nekaterih mestih, kot je Velika Gorica pri Zagrebu, v stanju pripravljenosti gasilci, policisti, komunalna podjetja in Rdeči križ, poroča novičarski portal index.hr.

Hrvaški mediji sicer poročajo o poplavah v Sloveniji predvsem zaradi narasle Soče, Drave in Save.

Loading...