nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrstvo za zdravje vložilo kazensko ovadbo zaradi eZdravja

Deli na:
Ministrstvo za zdravje vložilo kazensko ovadbo zaradi eZdravja

Foto: Bobo

Ministrstvo za zdravje je vložilo kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja v projektu eZdravje in podalo prijavo koruptivnega ravnanja oz. nasprotja interesov na KPK, je razvidno iz porevizijskega poročila projekta eZdravje, ki ga je danes objavilo računsko sodišče. Ministrstvo v porevizijskem poročilu ni v celoti zadovoljilo sodišča.

Računsko sodišče je med lani opravljeno revizijo ugotovilo, da je ministrstvo v okviru projekta eZdravje kupilo različno strojno in programsko opremo ter vrsto različnih garancijskih, vzdrževalnih in svetovalnih storitev. V nekaterih primerih kupljene strojne in programske opreme ter garancijskih in vzdrževalnih storitev ni uporabilo, jih ni uporabilo v celoti ali pa jih je uporabilo šele več kot eno ali dve leti po nakupu.

Poleg drugih nepravilnosti je računsko sodišče tudi ugotovilo, da je ministrstvo večkrat naročilo vsebinsko zelo podobne svetovalne storitve, v nekaterih primerih pa rezultatov svetovalnih storitev niso uporabili.

Ministrstvo je na podlagi ugotovitev računskega sodišča moralo začeti s postopki ugotavljanja odgovornosti posameznikov za navedene odločitve. Tako je ministrstvo marca letos zoper neznanega storilca vložilo kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zaradi suma storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti in v okviru tega predlagalo tudi uveljavljanje morebitnega premoženjsko pravnega zahtevka.

Poleg tega je ministrstvo istočasno s kazensko ovadbo vložilo tudi prijavo koruptivnega ravnanja oziroma nasprotja interesov na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Na KPK so za STA sporočili, da so obravnavo prijave zavrnili, saj so na podlagi predhodnega preizkusa ugotovili, da "navedbe iz prijave niso dajale podlage za resen sum kršitve iz pristojnosti komisije".

Zaposlenemu ministrstva pa so izdali opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, še navaja računsko sodišče. Te ukrepe ministrstva je računsko sodišče ocenilo kot zadovoljive.

Kljub temu je ministrstvo po oceni računskega sodišča kršilo obveznost dobrega poslovanja, kot jo določa zakon o računskem sodišču in poslovnik računskega sodišča. Popravljalni ukrepi ministrstva so namreč po oceni računskega sodišča le delno zadovoljivi.

Med drugim ministrstvo ni odpravilo vseh vsebinskih in finančnih nedoslednosti v investicijski dokumentaciji. Tako kljub vsem popravkom iz popravljenega investicijskega programa projekta eZdravje še vedno niso nedvoumno jasni ocenjeni stroški projekta.

Računsko sodišče v porevizijskem poročilu na primer izpostavlja, da je v popravljenem investicijskem programu vrednost projekta Telekap na enem mestu ocenjena na 169.698 evrov, na drugem mestu pa na 203.638 evrov. Poleg tega ministrstvo v večjem delu tabel s finančnimi podatki v popravljenem investicijskem programu še vedno ne navaja, ali gre za zneske z DDV ali brez DDV.

Po besedah vrhovnega državnega revizorja Miroslava Kranjca so se na računskem sodišču odločili tudi, da obsežne informacije, ki so jih zbrali v reviziji, posredujejo okrožnemu državnemu tožilstvu. Ocenili so namreč, da bi lahko tako pripomogli k razjasnitvi dejanskega stanja, tožilstvu pa bi morda tudi prihranili nekaj časa, ki bi ga sicer potrebovali za pridobivanje dokumentacije z ministrstva.

Sicer pa Kranjc ne more oceniti, za koliko so bila oškodovana javna sredstva pri projektu eZdravje. Do decembra 2012 je sicer ministrstvo za eZdravje porabilo vsaj 8,8 milijona evrov. Računsko sodišče je ugotovilo tako nesmotrnosti kot nepravilnosti pri projektu, ki pa po Kranjčevih besedah obsegajo pomemben delež te vsote.

S porevizijskim poročilom se sicer pristojnosti računskega sodišča v tem primeru končajo. Bo pa parlamentarni odbor za zdravstvo v torek obravnaval revizijsko in porevizijsko poročilo računskega sodišča glede eZdravja. Kranjc predvideva, da bo poročilo verjetno obravnavala tudi komisija za nadzor javnih financ.