sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Računsko sodišče o mariborskih radarjih

Deli na:
Računsko sodišče o mariborskih radarjih

Foto: Bobo

Računsko sodišče je kot verodostojno ocenilo odzivno poročilo Mestne občine Maribor v zvezi z razvpitim projektom javno-zasebnega partnerstva pri nadgradnji in avtomatizaciji cestnega prometa, ki je odnesel prejšnjega župana Franca Kanglerja. O ničnosti pogodbe bo odločalo ljubljansko sodišče, na mestni občini pa napovedujejo odškodninske tožbe.

Kot so v danes objavljenem porevizijskem poročilu pojasnili na računskem sodišču, so zadovoljivost izkazanih popravljalnih ukrepov ocenili na podlagi posredovanega opisa ukrepov in predložene dokumentacije Mestne občine Maribor (MOM). "Menimo, da smo pridobili zadostne in ustrezne podlage in dokaze, da lahko podamo oceno o zadovoljivosti izkazanih popravljalnih ukrepov," so zapisali.

Računsko sodišče zato ocenjuje, da so ukrepi, ki jih je za odpravo nepravilnosti, ugotovljenih pri reviziji pravilnosti poslovanja, sprejela mariborska občina pod vodstvom novega župana Andreja Fištravca, zadovoljivi.

Na računskem sodišču so MOM maja letos glede projekta "radarji" izrekli negativno mnenje. Ker razkrite nepravilnosti niso bile odpravljene med revizijo, so v revizijskem poročilu podali zahtevo za predložitev odzivnega poročila. V njem so bili predstavljeni popravljalni ukrepi, sodišče pa je v nadaljnjem porevizijskem postopku tudi preskusilo njihovo verodostojnost in zadovoljivost.

Mariborska občina je v odzivnem poročilu med drugim navedla, da je po nastopu funkcije novega župana začela z aktivnostmi za sporazumno prekinitev pogodbe z Iskro Sistemi. Pripravljali so se na postopek za ugotavljanje ničnosti pogodbe, a ker je tožbo vložila že Komisija za preprečevanje korupcije s pomočjo državnega pravobranilstva, sami tožbe niso vložili.



Je pa MOM v podkrepitev ugotovitvi ničnosti pogodbe navedla dodatna dejstva. Projektu nova občinska garnitura med drugim očita pomanjkljivo investicijsko dokumentacijo ter dejstvo, da projekt ni bil vključen v načrt razvojnih programov, pa tudi neustrezno označitev vrednosti projekta in javnega naročila.

Sporno je po njihovem tudi to, da se je sredi projekta bistveno spremenil predmet in vrednost javnega naročila ter predmet javno-zasebnega partnerstva, pri tem pa je v konkurenčnem dialogu sodeloval le en kandidat, namesto najmanj treh. Pogodba je bila zato po njihovem sklenjena v izrazito korist družbe Iskra Sistemi kot zasebnega partnerja, pri tem pa je bil še posebej sporen dogovor, da se povračilo vložka oziroma investicije opravi iz realiziranih glob.

Mariborska občina je ob tem še predlagala izvedbo dodatnih dokazov, med drugim zaslišanje pristojnih v njihovih službah in v družbi Iskra Sistemi, hkrati pa poudarila, da bo, če bo sodišče ugotovilo ničnost pogodbe, potrebno razrešiti tudi finančne posledice take odločitve. Te bodo znane šele po zaključku sodnega postopka, občina pa si bo prizadevala, da bodo čim manjše.

Če bi se izkazalo, da je krivdni razlog za ničnost pogodbe na strani MOM, bo ta preučila tudi možnosti uveljavljanja odškodninskih zahtevkov oziroma uvedbe drugih potencialnih sodnih postopkov zoper tiste, ki so bili v času sklenitve projekta odgovorni za ta posel.