zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrstvo za zdravje brez dovoljenja zravnalo park in uredilo parkirišče

Deli na:
Ministrstvo za zdravje brez dovoljenja zravnalo park in uredilo parkirišče

Foto: Bobo

Parkirišče pred polikliniko, ki stoji na mestu, kjer je prej bil park, je zdravstveno ministrstvo uredilo brez gradbenega dovoljenja, danes poroča časnik Dnevnik. Ministrstvo se brani, da gre za začasno rešitev, saj da ni dovolj prostora za dovoz bolnikov.

Lokacijski načrt za Njegoševo cesto, ki je bil v veljavi do 25. decembra lani, je zapovedoval, da se na mestu parka lahko gradi le novi trakt Poliklinike, tudi v tem primeru pa bi bilo treba ohraniti odrasla drevesa kot vmesne zelene površine med posameznimi trakti.

Na ljubljanski upravni enoti pravijo, da od ministrstva za zdravje kot vlagatelja projekta novega urgentnega bloka sploh niso prejeli vloge za izdajo gradbenega dovoljenja za odstranitev parka in njegovo spremembo v parkirišče, piše Dnevnik. To bi po zakonu morali storiti.

Zoper poseg bi lahko ukrepala gradbena inšpekcija, kjer pa pravijo, da prijave zaradi posega niso prejeli in je torej ne obravnavajo. Poleg tega trdijo, da posek dreves ni v njihovi pristojnosti. Pri tem so se v odgovoru izognili temu, da imajo pristojnost nad pridobitvijo dovoljenja za gradnjo parkirišča.

Z oddelka za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana (Mol) opozarjajo, da odkar je nehal veljati zakon o urejanju, vzdrževanju in varstvu zelenih površin v naseljih, lastnikom zasebnih zemljišč ni več treba pridobiti dovoljenja za posek dreves. Ministrstvu za okolje in prostor so zato predlagali, da v zakon o varstvu okolja doda novo poglavje, ki bi urejalo področje zelenih površin in tako zapolnilo pravno praznino.

Kot so sporočili z okoljskega ministrstva, je celovitejša prenova zakona o varstvu okolja predvidena za letošnje leto. S pobudo Mola so sicer seznanjeni in jo bodo ob pripravi prenove preučili, vendar pa dodajajo, da ni nujno, da gre za vsebino, ki bi jo najbolje urejal krovni zakon o varstvu okolja. Vprašanje poseka in odstranjevanja drevja je namreč povezano tudi z drugimi zakonskimi področji, recimo z gozdarstvom, piše Dnevnik.