Revija Reporter
Slovenija

Vse več odprtih vprašanj, kaj je slovenski agent v resnici delal ob Ohridskem jezeru

Jože Biščak

7. jun. 2017 9:39 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Uslužbenec ministrstva za obrambo je bil z družino na dopustu in ni imel nobenih službenih dolžnosti, pravijo na ministrstvu za obrambo (MORS).

Glede incidenta, ki se je aprila zgodil v Makedoniji, ko so uslužbenca MORS prijeli, nato pa izpustili policisti, ker je z dronom krmaril v bližini poletne rezidence makedonskega predsednika Gjorga Ivanova ob Ohridskem jezeru, so na MORS za Reporter pojasnili: "V dogodku, ki se je zgodil 14. aprila v Ohridu v Republiki Makedoniji, je bil udeležen uslužbenec Ministrstva za obrambo, ki je trenutno na mednarodni dolžnosti v tujini. V času dogodka je bil tam z družino na dopustu. Po informacijah, ki jih imamo, je v tem času storil prekršek, in sicer nedovoljeno uporabo drona, zaradi česar so ga tamkajšnji pristojni organi sankcionirali z začasnim odvzemom drona in denarno kaznijo 500 evrov. Po plačilu kazni so mu opremo in dokumente vrnili, nato pa je z družino odpotoval iz Makedonije."

Posebej so poudarili, da se je dogodek zgodil v prostem času uslužbenca, da je pri tem uporabil svojo osebno opremo in da v času bivanja v Makedoniji ni imel nobenih službenih dolžnosti. "Dejstvo je, da je bil javni uslužbenec v času dogodka tam z družino na dopustu in kot delodajalec ne moremo ukrepati za prekršek, ki je bil storjen zunaj delovnega časa in ni v ničemer povezan z Ministrstvom za obrambo. Vsekakor pa bo nepremišljeno dejanje javnega uslužbenca upoštevano pri oceni njegovega dela v prihodnje," so še dodali.

Včeraj smo poročali, da gre za Aleša Čretnika, ki se je s precej dragim dronom, ki naj bi imel kar dve HD kameri, s sinom "igral" v bližini rezidence makedonskega predsednika. Slovenca so najprej osumili vohunjenja, po posredovanju MORS pa so ga izpustili. Čretnik je sicer trenutno pri misiji Nata v Neaplju v Italiji, po prijetju pa naj bi se makedonskim policistom predstavil z Natovo člansko izkaznico in službeno izkaznico OVS MORS.

Gre za precej izkušenega diplomiranega politologa in obramboslovca, ki je deloval kot analitik, pa tudi kot terenski operativec na Kosovu in Bosni in Hercegovini. Reporterjevi slovenski in makedonski viri pravijo, da je zadeva zelo čudna, saj bi moral Čretnik vedeti, da se z dronom "igra" blizu tako imenovane "kritične infrastrukture", kar rezidenca predsednika je.

Pri celotni zadevi bode v oči še nekaj zadev. Čretnik je bil kot uslužbenec OVS poslan na Nato dolžnosti  v Allied Command Counterintelligence (ACCI), ki je najvišji protiobveščevalni organ Nata. Glede na to, da se je na zasebnem dopustu identificiral tudi s službeno izkaznico NATO, bi ga moral generalni direktor OVS nemudoma odpoklicati s te dolžnosti, saj gre v takem primeru za hujšo kršitev delovne obveznosti in je zoper uslužbenca OVS zaradi ugotavljanja vseh okoliščin potrebno uvesti disciplinski postopek. Čretnik živi z uslužbenko OVS, ki ji služba zaradi partnerjeve misije pri Natu na MORS miruje. Kar pa naj ne bi bilo ovira, da je pred kratkim odšla iz Neaplja in se zaposlila kot zunanji svetovalec v poveljstvu KFOR v Prištini.

"Celotna zgodba ima zelo čudne povezave in prav zanimivo bi bilo ugotoviti, kaj se je dejansko dogajalo oziroma kaj je bil cilj celotne zadeve," pravi Reporterjev vir. Odnosi na tem delu Balkana so namreč zelo zapleteni. Predsednik  Gjorge Ivanov je namreč veliko bolj naklonjen VMRO,  kot pa socialdemokratu Zoranu Zaevu, ki je z Albanci sestavil novo vlado in bo najbrž uresničil tako imenovano tiransko platformo, po kateri bo albanščina postala uradni jezik po celi Makedoniji. Zahodne države pa so uradno naklonjene Zaevu.

Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek z naslovom: Vse več odprtih vprašanj, kaj je slovenski agent v resnici delal ob Ohridskem jezeru

Na spletnem portalu Reporter (www.reporter.si) je bil dne 7.6.2017 ob 9.39 uri objavljen prispevek z naslovom »Vse več odprtih vprašanj, kaj je slovenski agent v resnici delal ob Ohridskem jezeru«. Aleš Čretnik, ki ga prispevek razkriva kot uslužbencu MORS, ki naj bi bil osumljen vohunjenja z dronom, prijet in izpuščen po posredovanju MORS, poudarja, da vsebuje prispevek številne netočne in neresnične navedbe.

Dron g. Čretnika je manjše brezpilotno letalo, model Phantom 3 Advanced, teže 1280 gramov, ki ima pritrjeno le eno vidno kamero in nikakor ne gre za »precej drag dron z dvema HD kamerama«. G. Čretnik je na dopustu z družino kot ljubiteljski fotograf sam upravljal dron z namenom naprave jutranjih posnetkov Ohridskega jezera.

Na območju ni bilo nobenih obvestil o omejitvi gibanja ali podobno, kar bi nakazovalo na to, da je v bližini poletna rezidenca makedonskega predsednika. Smerokaz v smeri, kjer naj bi ta stala, nakazuje le še en hotel. Po pregledu posnetkov se je tudi sicer izkazalo, da dron ni ne letel ne snemal predsednikove poletne rezidence in tudi ne njene bližnje okolice.

G. Čretnik, ki nikoli ni bil terenski operativec na Kosovu in Bosni in Hercegovini, ob dogodku ni bil osumljen vohunjenja, ni se predstavil kot agent Obveščevalno varnostne službe (OVS)niti se ni indetificiral z Nato izkaznico, ni bil prijet in tako MORS ni posredoval za njegovo izpustitev!

Predpisi Republike Makedonije za krmiljenje drona v makedonskem zračnem prostoru terjajo pridobitev dovoljenja pristojnega organa. Ker tega g. Čretnik ni imel, mu je bil izrečen prekršek in naložen globa.

Aleš Čretnik, zanj po pooblastilu Odvetniška družba Pirs Musar & partnerji, o.p.,d.o.o.