pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obrambno ministrstvo v obnovo voznega parka, sčasoma predvidoma tudi v nakup brezpilotnih letal

Deli na:
Obrambno ministrstvo v obnovo voznega parka, sčasoma predvidoma tudi v nakup brezpilotnih letal

Foto: Bobo

Ministrstvo za obrambo je konec januarja objavilo javno naročilo za nakup 272 vozil različnih vrst za potrebe ministrstva. Še v tem letu pa načrtuje tudi izvedbo postopka javnega naročila in sklenitev pogodbe z najugodnejšim ponudnikom za dobavo kompletov brezpilotnih letal, so pojasnili na ministrstvu.

Na podlagi analize stroškov uporabe, vzdrževanja, zanesljivosti delovanja ter izločanja vozil iz operativne uporabe so po navedbah ministrstva sprejeli strategijo obnove voznega parka. Ocenjujejo namreč, da je mogoče s finančnimi sredstvi, namenjenimi za uporabo in vzdrževanje obstoječih vozil, ravnati bolj ekonomično in gospodarno.

Tako predvidevajo, da bo pomemben delež sredstev za nakup novih vozil zagotovljen že iz bistvenega prihranka pri stroških vzdrževanja in popravil, manjše porabe goriva ter zmanjšanja stroškov tehničnega pregleda vozil. Dodatna sredstva pa bodo med drugim zagotovili s prodajo starih odpisanih vozil ter drugega premičnega in nepremičnega premoženja.

Zaradi pomanjkanja sredstev voznega parka sicer ne bodo nadomestili v celoti, zato bodo zmanjšali število vozil v operativni uporabi. Se pa s tem nakupom po njihovih navedbah začenja proces postopne obnove vojaških terenskih, kombiniranih in drugih vozil za splošne namene za potrebe Slovenske vojske in upravnega dela ministrstva.

Tako nameravajo vozni park prenoviti s 180 osebnimi vozili spodnjega srednjega razreda, 12 osebnimi vozili zgornjega srednjega razreda, 25 manjšimi in 15 srednjimi kombiniranimi vozili ter 40 vojaškimi terenskimi vozili.

Na javno naročilo se ponudniki lahko prijavijo do 13. marca, zaradi zagotovitve ustreznih pogajalskih izhodišč pa na ministrstvu ne izdajajo višine sredstev, namenjenih nakupu vozil. Javno odpiranje ponudb bo 16. marca.

Še v tem letu pa ministrstvo načrtuje tudi izvedbo postopka javnega naročila in sklenitev pogodbe z najugodnejšim ponudnikom za dobavo kompletov brezpilotnih letal razreda mini. Izgradnja zmogljivosti je načrtovana v veljavnem srednjeročnem obrambnem programu in sledi ciljem sil zavezništva.

Cena enega kompleta brezpilotnih letal, ki vsebuje tri letala z vso pripadajočo opremo, rezervnimi deli in usposabljanjem operaterjev, je okoli 400.000 evrov, so pojasnili na ministrstvu. Sredstva nameravajo zagotoviti v okviru finančnega načrta Slovenske vojske za leti 2016 in 2017.

Komplet brezpilotnih letal bo namenjen opazovanju prostora na taktični ravni, in sicer z namenom zagotavljanja zaščite sil pri izvajanju nalog na misijah. Prav tako pa bodo letala v pomoč sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, saj bodo ob naravnih ujmah ali pri iskanju pogrešanih omogočala pregled nad manj dostopnimi predeli.

Na ministrstvu so posebej poudarili, da bo mogoče to opremo uporabiti tudi v sistemu zaščite in reševanja. Velika prednost brezpilotnih letal je, da na njih ni posadke, zato se nevarnostim v okolju ne izpostavlja človeška posadka. Med bistvenimi prednostmi so na ministrstvu izpostavili nizke stroške usposabljanja in vzdrževanja.