bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

Govori se, da se ne bo vrnila v javnost do leta 2025 Odkrito.si

Kate Middleton - tehtala naj bi le 39 kg …

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Slovenija

Minister Gorenak: Odpuščanja na MNZ so nujna, denarja za plače ni

Deli na:
Minister Gorenak: Odpuščanja na MNZ so nujna, denarja za plače ni

Foto: Bobo

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je na novinarski konferenci danes napovedal varčevanje tudi v tem resorju, saj po njegovih besedah že sedaj primanjkuje 10 milijonov evrov za plače, z rebalansom proračuna pa se bodo ta sredstva še znižala. Privarčevati namerava z upokojevanjem delavcev in reorganizacijo, nujna pa da so tudi odpuščanja.

Minister je pojasnil, da je že sedaj 80 odstotkov proračunskih sredstev za ta resor namenjenih za plače, 16 odstotkov za materialne stroške, le štiri odstotke pa za investicije in so tako "razmere strahovite". Temeljno vprašanje po njegovih besedah je, kako zagotoviti sredstva za plače, ki mesečno dosegajo 23 milijonov evrov. Če upošteva manko in predviden rebalans, je jasno, pravi Gorenak, da za plače ne bo dovolj denarja do konca leta.

Investicij in materialnih stroškov ni moč nižati, torej na izbiro ostanejo le plače, ki pa jih po Gorenakovem mnenju ne morejo nižati policistom na terenu. Ti so namreč povprečno plačani manj kot 9 evrov na uro.

Kot je pojasnil, je lokalni policijski nivo kadrovsko, materialno in plačno že osiromašen, regionalni nivo se je odebelil in malo pridobil, državni nivo pa je že kar precej "debel". Od leta 2000 do danes se je državni nivo policije in organov v sestavi močno povečal, reorganizacije pa so po ministrovih ocenah prinesle umetno ustvarjanje dobro plačanih delovnih mest.Na osnovi analiz delovnih procesov je tako treba krepko znižati število delovnih mest na državni in tudi na regionalni ravni ter premestiti kadre na lokalni nivo, poudarja. Dodaja še, da se je treba usmeriti v operativno delo policije, napoveduje pa tudi širjenje kriminalistične policije na regionalni ravni. Gorenak je izpostavil tudi problem potnih stroškov, saj v nekaterih primerih presegajo 1500 evrov na mesec.

Opozarja namreč, da je v vzhodni Sloveniji višek policistov, medtem ko jih v zahodni Sloveniji primanjkuje in imamo tako primere, ko se policist s Štajerske vozi na Primorsko na delo. Tako bo generalnemu direktorju policije naložil, da individualno preverijo vse, ki na leto prejmejo več kot 5000 evrov potnih stroškov in se zanje najdejo rešitve, ki pomenijo postopna premeščanje na delo "domov", je povedal Gorenak.

Privarčevati namerava tudi z upokojevanjem delavcev, saj je po njegovih besedah 440 policistov že primernih za upokojitev. "Ne moremo ga prisilno upokojiti," pravi, vendar računa na razumevanje glede na obstoječi finančni položaj.