pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bloger Pengovsky pri Jankoviću snema seje

Deli na:
Bloger Pengovsky pri Jankoviću snema seje

Foto: Arhiv Reporterja

Aljaž Pengov Bitenc, poznan tudi kot bloger Pengovsky, s svojim podjetjem Skupina Kaos med drugim snema tudi seje mestnega sveta MOL.

Sodelovanje medijev z javnimi ustanovami in predvsem njihovo financiranje s strani javnih organov je urejeno z zakonodajo in je pristojnost natančno določenih državnih organov. Med temi izstopa nekdanje ministrstvo za kulturo (današnje ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport).

To je bil, če poenostavimo, odgovor, ki smo ga prejeli od mestne občine Ljubljana (MOL) na vprašanje, katere medije oni financirajo. »Medijev, ki niso direktno vezani na MOL, MOL ne more financirati,« so nam še sporočili z Magistrata. »Katere so torej izjeme?« nas je še zanimalo. Poleg glasila Ljubljana, glasila ljubljanske mestne občine, je to še Delov štirinajstdnevnik Pogledi. Ta je začel izhajati leta 2010 v sklopu projekta Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010 in je nastal po javnem razpisu, ki ga je pripravila MOL in na katerem je bilo v konkurenci medijev izbrano Delo. Pogledi prejemajo na leto 233 tisoč evrov, od tega jim je MOL namenila 133 tisoč evrov leta 2010, 183 tisoč evrov leta 2011 in 233 tisoč evrov letos. Preostanek (100 tisoč v letu 2010 in 50 tisoč lani) je prispevalo ministrstvo za kulturo.

Na MOL smo povprašali tudi o financiranju podjetja Skupina Kaos, d. o. o., ki je izdajatelj multimedijskega ljubljanskega portala Radio Kaos (predvsem internetni portal in radijska postaja, ki oddaja tudi po operaterju Ljubljanski kabel). Njegova lastnika sta Andrej Pengov Bitenc in Aljaž Pengov Bitenc, ki je v internetnem svetu poznan tudi kot bloger Pengovsky, v zadnjem času pa kot kolumnist Nedela komentira slovensko notranjo politiko.

Iz Supervizorja izhaja, da je Skupina Kaos med letom 2006 in letošnjim letom prejela 47 tisoč evrov. Ko smo na MOL vprašali za namembnost teh sredstev, so nam odgovorili, da ne gre za financiranje medijskih vsebin, ampak da imajo s Skupino Kaos sklenjeno pogodbo za snemanje, ozvočenje in magnetogramske zapise sej. Letos bo tako podjetje Skupina Kaos prejela 6 tisoč evrov za te storitve, lani pa je bil ta znesek 10.800 evrov. »Izvajalec je vsako leto izbran na podlagi najugodnejše ponudbe,« so nam še sporočili.

Za dodatna pojasnila glede dejavnosti Skupine Kaos smo prosili tudi solastnika Aljaža Pengova Bitenca. Pojasnil nam je, da ima poleg medijskih vsebin njegovo podjetje tudi produkcijo avdio/video vsebin. »Javnim institucijam opremo za ozvočenje oddajamo zelo redko, pogosteje snemamo, omogočamo spletni prenos ali digitaliziramo razne dogodke,« nam je pojasnil Pengov Bitenc. Sodelovanje z MOL spada k temu.

»Kaj pa prihodki?« nas je še zanimalo. V odgovoru je bilo pojasnjeno, da iz naslova trženja radijskega programa pridobiva podjetje približno polovico prihodkov, tretjina pa odpade na avdio/video produkcijo za zunanje naročnike. Ob tem imajo v Skupini Kaos dohodke še od spletnih aplikacij, tehničnega svetovanja in podobnih tehnološko-razvojnih projektov. Podjetje ima enega zaposlenega in več zunanjih sodelavcev, ki sodelujejo pri oblikovanju programa in produkcije.