nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec pričakuje rekonstrukcijo vlade

Deli na:
Erjavec pričakuje rekonstrukcijo vlade

Foto: Bobo

Prvak DeSUS Karl Erjavec pred imenovanjem novih ministrov pričakuje novo koalicijsko pogodbo do leta 2015 in tudi rekonstrukcijo vlade, v kateri naj bo tudi prvak SD Igor Lukšič. Opozoril je tudi, da zdravstvena reforma ne bo mogoča, dokler ne razčistijo z "zdravstveno mafijo" oz. odstranijo "zdravstvenih baronov", ki imajo vplive tudi v koaliciji.

V ponedeljek je odstopil minister za zdravje iz vrst DeSUS Tomaž Gantar, a Erjavec še ne želi ugibati o imenu za njegovega naslednika. Pred imenovanjem novih ministrov, pred dnevi je odstopil tudi minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik, želi namreč razpravo o rekonstrukciji vlade in novem programu.

DeSUS danes o vseh teh zadevah razpravlja v poslanski skupini, v sredo bo na izvršnem odboru stranke, ko bodo sprejeli dokončne odločitve, kako razrešiti nastali politični položaj.

Erjavec je spomnil na zavezo koalicije, da bo po enem letu ugotovila, kako naprej in ali so možnosti, da nadaljujejo do konca mandata.

"Če želimo skupaj nadaljevati delo in vzdržati do jeseni 2015, je treba na novo definirati koalicijsko pogodbo, na vsak način je potrebna rekonstrukcija vlade," je dejal. Tudi predsednik SD mora po njegovem mnenju vstopiti v vlado. Če se to ne bo zgodilo, bo tudi sam razmišljal o tem, ali je smiselno vztrajati v vladi.



"Najbolj udobno je biti zunaj in komentirati, pri tem pa ne prevzemati odgovornosti," je do Lukšiča oster prvak DeSUS. Vse drugo so po njegovih besedah gasilske akcije in "se nam dogaja rekonstrukcija, ne da bi se tega zavedali".

Gantar je sicer v odstopni izjavi navedel, da so programska stališča v koaliciji preveč različna, da bi lahko uspešno izpeljal reformo v zdravstvu, je spomnil Erjavec. A po njegovem mnenju to ni bistvo njegovega odstopa, pač pa je v ozadju t. i. zdravstvena mafija.

Dokler se ne bodo vse te zadeve razčistile, kot so se na primer pri gradbenih baronih, tudi zdravstvena reforma ne bo mogoča, ocenjuje Erjavec. Po njegovem mnenju sta na vrsti zlasti policija in tožilstvo. "Zanimivo pa je, da Komisije za preprečevanje korupcije, ki je zelo natančna pri vseh zadevah, v zdravstvenem sistemu ni čutiti," je dejal.

Dokler ne bo prišlo do prepiha na tem področju, po njegovem mnenju ni ministra, ki bi bil sposoben izvesti reformo, "talci tega pa so stranke v koaliciji".