Revija Reporter
Slovenija

Mi svobodomisleci, vi nazadnjaki

Ivan Puc
3 567

12. maj. 2024 20:00

Deli na:

V Gibanju Svoboda Roberta Goloba stavijo na »svobodo odločanja« in tiste na desnici v imenu svobodomiselnosti razglašajo za nazadnjake.

Sašo Švigelj

Bosta vladni stranki, ki sta izglasovali referendumski trojček, znali izrabiti njihov aktivacijski potencial za izboljšanje izida evropskih volitev? Ne manjka tistih, ki o tem dvomijo; Gibanje Svoboda – v referendumsko kampanjo je stopilo že pred prvomajskimi prazniki – je sprožilo nevarno igro, ki ji (morda) ne bo kos.

V Gibanju Svoboda Roberta Goloba stavijo na »svobodo odločanja« in tiste na desnici v imenu svobodomiselnosti razglašajo za nazadnjake. V SDS se ponašajo s sloganom o »preudarnosti«. Kot smo že vajeni, je stranka Janeza Janše pred volitvami zavzela bolj umirjeno držo.

Zakaj so v SD prepričani, da bi volitve in posvetovalni referendumi na isti dan bi znižale tako pomen volitev in Evropske unije pa tudi vsebine referendumov.

Kako so se v Gibanju Svoboda prilepili na podporniki splava in poskušajo nase navezati Niko Kovač, eno bolj zaslužnih za referendumsko zmago nad zakonom o vodi Janševe vlade.

Zakaj je premislek o referendumih sočasno z evropskimi volitvami zahteval umik ginekologa Aleksandra Merla iz ospredja kampanje. Merla namreč, nasprotno, poznamo po tem, koliko žensk je rodilo pri njem v Postojni vsako leto in ne po opravljenih splavih.

Bodo ustavni sodniki ustavili vsaj referenduma o konoplji in evtanaziji kot pričakuje opozicija.

Kakšne bodo tokratne politične posledice referendumov.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24