dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

spanija enrique Ekipa24.si

Odjeknilo je! Španija se je odločila o usodi ...

Teja Arlič Odkrito.si

Teja Arlič - S tem pri njej ne moreš zgrešiti!

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: Pred referendumskim trojčkom še petina neopredeljenih

Deli na:
Anketa: Pred referendumskim trojčkom še petina neopredeljenih

Glasovanje na referendumu o zakonu o vodah - Foto: Bobo

V nedeljo bo potekal referendumski trojček o RTV Slovenija, vladi in dolgotrajni oskrbi. Anketa, ki jo je za časnik Delo opravil inštitut Mediana kaže, da je dobra petina vprašanih glede referendumskih vprašanj še neopredeljena.

Anketa kaže na 44-odstotno volilno udeležbo, čeprav je treba biti pri tem previden, saj vprašani pogosto v anketi podajo družbeno zaželen odgovor. Lahko se torej zgodi, da bodo volivke in volivci, utrujeni od treh predhodnih letošnjih volilnih nedeljskih opravil, to nedeljo preživeli drugače in na koncu na volišče ne bodo odšli, navaja Delo.

Po mnenju Delovega javnomnenjskega analitika Romana Zatlerja izkušnje tudi kažejo, da je udeležba na referendumih sicer praviloma nižja kot na državnozborskih in predsedniških volitvah. "Po ocenah bi lahko napovedali, da bo udeležba najverjetneje bliže spodnjega roba intervala zaupanja, od 39- do 40-odstotna," je dejal za časnik.

Podatki ankete kažejo, da ima največ podpore med vprašanimi zakon o dolgotrajni oskrbi, z minimalno razliko sledi podpora zakonu o RTV Slovenija, najmanj podpore pa ima zakon o vladi.


Za uveljavitev sprememb zakona o RTV Slovenija je 48,2 odstotka vprašanih, 30,2 odstotka je proti, 20,1 odstotka ne ve, 1,4 odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti.

Za uveljavitev sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi je 48,8 odstotka anketirancev, proti je 30,7 odstotka, 19,3 odstotka ne ve, 1,2 odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti.

43,9 odstotka vprašanih pa je za uveljavitev sprememb zakona o vladi. 33 odstotkov je proti, 21,7 odstotka ne ve, odgovoriti pa ni želelo 1,3 odstotka vprašanih.

Anketo je Mediana izvedla med 22. in 24. novembrom 2022 na vzorcu 507 anketirancev.