favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Meško: Veselinovič laže

Deli na:

Razrešeni odgovorni urednik Slovenske tiskovne agencije (STA) Borut Meško je v prvem odzivu za STA po razrešitvi trditev direktorja STA Bojana Veselinoviča, da mu je bila pogodba o zaposlitvi odpovedana brez vsakršnega šikaniranja in diskreditacij, označil kot čisto laž.

Razrešeni odgovorni urednik Slovenske tiskovne agencije (STA) Borut Meško je v prvem odzivu za STA po razrešitvi trditev direktorja STA Bojana Veselinoviča, da mu je bila pogodba o zaposlitvi odpovedana brez vsakršnega šikaniranja in diskreditacij, označil kot čisto laž.

"Direktor me je diskreditiral od prvega dne svojega prihoda na STA z zahtevami, ki so daleč presegala njegova direktorska pooblastila v razmerju do odgovornega urednika, kar je vse dobro dokumentirano in kar bom dokazal tudi na sodišču. Šikaniral me je z namenom, da bi sam odstopil in dal odpoved," je zapisal Meško.

Direktorjevo sklicevanje na 90-odstotno podporo kolektiva pri razrešitvi je po Meškovi oceni smešno, saj to še zdaleč ne pomeni, da je njegova odpoved zakonita. "Program, ki ga je Veselinovič zahteval od mene, sem pripravil in predstavil. Zato je obrekljiva tudi njegova izjava, da naj bi bil štiri mesece na plačnem seznamu, 'ne da bi naredil nečesa', za kar sem bil plačan," je ocenil Meško.

Kot je dodal, se direktor STA posmehuje internacionalizaciji njegovega primera s trditvijo, da naj bi mednarodna javnost prav dobro spremljala medijsko situacijo pri nas. Zelo verjetno se bo ob prihodnjem ocenjevanju medijske svobode Slovenija znašla še nekaj mest nižje za Namibijo in Gano, kot se je v nedavnem poročilu organizacije Novinarji brez meja, je poudaril razrešeni odgovorni urednik.

"Takrat pa bo zaman Veselinovičevo sklicevanje na politične pritiske bivše vladne garniture in nekdanje direktorice STA Alenke Paulin. Resda so v času prejšnje direktorice nekateri redno zaposleni novinarji zapustili STA, po drugi strani pa je kar nekaj dolgoletnih honorarnih sodelavcev STA sklenilo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Prav noben redno zaposlen novinar pa ni prejel odpovedi pogodbe, kar je bistvena razlika v ravnanju nekdanje direktorice in Veselinoviča, ki si je za krivdno odpoved pogodbe odgovornemu uredniku moral omisliti skonstruirano obtožbo o 'nespoštovanju navodil delodajalca'," je v odzivu navedel Meško.

Kot je znano, je direktor STA Bojan Veselinovič 3. novembra s funkcije odgovornega urednika razrešil Boruta Meška. Ob tem je Mešku posredoval tudi izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

V Združenju novinarjev in publicistov so se odločili internacionalizirati primer odpustitve odgovornega urednika STA in problem medijske svobode v Sloveniji. Kot je v četrtek pojasnil predsednik združenja Igor Kršinar, bodo o tem obvestili evropske inštitucije, mednarodne novinarske organizacije in pristojne v Sloveniji.

Veselinovič je za STA v odzivu na četrtkove navedbe združenja zapisal: "Razrešenemu odgovornemu uredniku STA Borutu Mešku, z 90-odstotno podporo kolektiva, je bila pogodba o zaposlitvi odpovedana izključno zaradi nespoštovanja navodil delodajalca; brez vsakršnega šikaniranja in diskreditacij."

Glede napovedane internacionalizacije pa je direktor STA navedel, da "mednarodna javnost prav dobro ve in spremlja, kaj se dogaja pri nas. Zato je takšna primerjava med zdajšnjo situacijo na medijskem trgu in tisto v mandatu prejšnje vlade, po kakršni sta posegla Aplenc in Kršinar, enako smešna kot primerjava premierov Pahorja in Berlusconija ter njunih vlog pri krnjenju medijske svobode."

Primerjavo namreč po njegovih besedah smešijo podatki domačih in tujih strokovnjakov, ki imajo evidentirane šikane in število ljudi, ki so zaradi resnično političnih pritiskov nanje takrat zapustili medijske hiše, tudi STA, in to prav v času prejšnje direktorice Alenke Paulin.