Revija Reporter
Slovenija

Mesec Šarcu in koaliciji grozi s političnimi posledicami zaradi prodaje Abanke

STA

20. jun. 2019 5:57

Deli na:

Nekateri partnerji so danes odkrito priznali odvisnost vlade od Levice in njen poseben status tudi v primerjavi z vladnimi strankami.

Bobo

Po sredini zeleni luči nadzornikov SDH k prodaji Abanke Novi KBM oz. njenemu večinskemu lastniku, skladu Apollo, bo danes po napovedih podpisana pogodba o prodaji, ko naj bi bile znane tudi podrobnosti o kupnini. Koordinator Levice Luka Mesec medtem napoveduje tudi podrobnosti o morebitnih političnih posledicah za sodelovanje s koalicijo.

Po neuradnih informacijah STA sta oba interesenta v ciljni ravnini prodaje, Nova KBM in madžarska banka OTP, ponujala med 450 in 500 milijoni evrov. Po neuradnih informacijah Financ pa naj bi dosegla nekaj manj kot 90 odstotkov knjigovodske vrednosti delnic oz. dobrih 500 milijonov evrov.

Predsednica nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) Karmen Dietner je v sredo dejala, da "če kupnini dodamo še vse terjatve, ki jih prodaja DUTB", upa, da bodo dosegli oziroma presegli državno pomoč. Sanacijski vložek je za Abanko v sedanji podobi - v njo sta se po državni intervenciji združili Abanka Vipa in Banka Celje - dosegel 781 milijonov evrov.

Dietnerjeva je zatrdila še, da država pri tem izbranemu kupcu ni dajala nobenih jamstev za morebitne negativne posledice tožb, povezanih s sanacijo banke.

Več bo tako po napovedih vodstva SDH znano po današnjem podpisu pogodbe o prodaji, ob tem pa bi lahko postale jasne tudi morebitne posledice za sodelovanje Levice z vladno koalicijo. Levica je namreč ostro nasprotovala prodaji tako Abanke kot tudi NLB, ki je bila posledica zavez Slovenije v zameno za odobreno državno pomoč obema bankama konec leta 2013.

Mesec je v sredo poudaril, da je do po njihovem prepričanju za Slovenijo škodljive prodaje Abanke pripeljala neaktivnost vlade pod vodstvom Marjana Šarca na tem področju, čeprav je ta po njegovih besedah od lani jeseni obljubljala, da bo poskusila Abanko rešiti pred prodajo.

Na vprašanje o morebitnih političnih posledicah pa je odgovoril le, da bo o tem več znano danes.