atomik harmonik Dobra karma

Špelca iz Atomik Harmonik – po neuspešnih ...

meghan markle_kate middleton Svet24.si

Oseba, ki je prizadela Kate Middleton, povezana z ...

jansa-pl Reporter.si

Kdo so obiskovalci kabineta predsednika vlade ...

virus, računalnik Svet24.si

Želijo vas pretentati, da delijo brezplačno ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

Slovenija

NPU zaradi madžarskega denarja preiskuje medije Janševe SDS

Deli na:
NPU zaradi madžarskega denarja preiskuje medije Janševe SDS

Fotografija je simbolična. - Foto: Primož Lavre

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) po poročanju medijev vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev blizu SDS. Več podrobnosti policija tudi na poizvedovanje STA ni želela razkriti.

Po poročanju Televizije Slovenija gre za medije, povezane s stranko SDS, ki naj bi jih financirali madžarski poslovneži, tesno povezani z vladajočo stranko madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Nove podrobnosti o tem je v ponedeljek razkril portal Necenzurirano.si. Po poročanju portala so od avgusta 2018 Madžari z računov v Veliki Britaniji in na Madžarskem v Slovenijo nakazali štiri milijone evrov, 1,5 milijona evrov je končalo na računih dveh medijskih podjetij, NovaTV24.si in Nova hiša, ki izdajata televizijski program in spletno stran Nova24TV.

Preostalih 2,5 milijona evrov pa je šlo v Severno Makedonijo za nakupe medijskih družb iz kroga tamkajšnje največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE. Ta sicer nasprotuje dogovoru o spremembi imena države, kar je bil ključni pogoj za vstop v zvezo Nato.

Portal je razkril še, da omenjena nakazila predstavljajo ključni vir prihodkov podjetij NovaTV24.si in Nova hiša v tem obdobju. V letu 2018 so skupni prihodki družbe NovaTV24.si znašali 1,54 milijona evrov. To je le 300.000 evrov več od vsote madžarskih nakazil od avgusta 2018 do danes. Enako je pri podjetju Nova Hiša. V letu 2018 je ustvarilo 324.000 evrov prihodkov, kar pomeni, da so madžarska nakazila njegov daleč najpomembnejši vir financiranja, piše Necenzurirano.si.Ob tem so opozorili, da sta medija blizu SDS, saj v upravnem odboru NovaTV24.si sedijo nekateri člani stranke.

Na informacijo o predkazenskem postopku se je na družbenem omrežju Twitter odzval predsednik SDS Janez Janša. Direktorju NPU Darku Muženiču je očital, da je "omogočil pranje milijarde evrov v državni NLB, sedaj pa preiskuje medije, ki so o njegovi raboti poročali".

Da bi pri tem šlo za nedovoljeno financiranje stranke iz tujine, so namreč v SDS že večkrat zanikali. Zaradi besed o financiranju z Madžarske so od premierja, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca tudi zahtevali preklic izjav in opravičilo, v nasprotnem primeru pa napovedali sodni postopek zoper njega.

O financiranju medijev SDS je včeraj poročal portal Necenzurirano.si. Več o preiskavi pa na POVEZAVI.

loading...
Loading...