Revija Reporter
Slovenija

Melita Kuhar, socialna pedagoginja in terapevtka: Vsak človek ima tudi temne plati

Ana Jud
276

19. feb. 2023 20:00

Deli na:

Melita Kuhar, socialna pedagoginja in terapevtka za medčloveške odnose

Primož Lavre

Melita Kuhar je socialna pedagoginja in socialna delavka, posebej specializirana za medčloveške odnose. Človek je socialno, družbeno, družabno bitje, dostojno življenje je zato zelo odvisno od kakovosti odnosov z okolico. Skozi odnose dozorevamo in postajamo boljši posamezniki. Zaradi boljših ljudi je boljši ves narod. Predvsem mora človek pomesti pred lastnim pragom, šele nato naj se loti tujega, če se ga sploh mora, se s staro modrostjo strinja sogovornica, ki svetuje, kako se obvarovati pred toksičnimi odnosi. Tudi molk je nasilje. Ignoranca je huda oblika nasilja.

Slovenija je majhna, vsi vse poznajo, in če se nekomu zameriš, je velika verjetnost, da kdaj naletiš na zaprta vrata, ugotavlja Kuharjeva o pasteh odnosov v Sloveniji.

Mi, ki nekaj čutimo in nas slabi odnosi bolijo, na svet gledamo širše in ne moremo dojeti globine poškodb, ki so psihopate naredile takšne, kot so, pove terapevtka o psihopatih. V Sloveniji naj bi jih bilo okrog 20 tisoč, v svetu pa vsaj 80 milijonov.  

Verjetno se ljudje, ki molčijo, ker drugače pač ne znajo reagirati, sploh ne zavedajo, kako pasivno nasilni so v resnici, pravi o pasivni agresivnosti.

Zdrava komunikacija je, da se slišiva, da sva spoštljivi, da v komunikaciji sodelujeva, sva strpni z mero sočutja, povzame Kuharjeva.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24