Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Toninova košarica Janši: Podpisov za interpelacijo vlade ne damo

Deli na:
Toninova košarica Janši: Podpisov za interpelacijo vlade ne damo

Matej Tonin in Janez Janša - Foto: Primož Lavre

NSi podpisov pod interpelacijo vlade ne bo prispevala, je na novinarski konferenci dejal predsednik NSi Matej Tonin. Odgovorna opozicija mora z vlado tekmovati v boljših rešitvah, in ne v kritiziranju, meni. Interpelacija bo po njegovem mnenju le še okrepila vladno koalicijo. V NSi pa so z vlado pripravljeni sodelovati pri zdravstveni reformi.

Tonin je sicer kritičen do vlade, meni namreč, da v desetih mesecih ni uspela narediti tistega, kar je napovedovala, ni uspela narediti bistvenih premikov, na številnih področjih smo po njegovem mnenju celo nazadovali. "Zdi se, a od slavno napovedanega leta reform ne bo veliko ostalo in da ne bo nekih resnih reform, ki jih bo Slovenija deležna, žal," je dejal.

Od odgovorne opozicije pa po njegovem mnenju ljudje upravičeno pričakujejo predvsem alternativne rešitve. NSi se bo zato v soboto zbrala na programski konferenci, kjer bodo predstavili svoje rešitve zdravstvenega sistema. Delajo tudi na usklajevanju ustavnih sprememb in napovedujejo predloge za izboljšanje poslovnega okolja. "Nas konflikti ne zanimajo, zanimajo pa nas rešitve," je dejal. K temu "premiku" pozivajo celotno opozicijo.

To, da niso uspeli zbrati dovolj podpisov za napovedano interpelacijo ministrice za kulturo Asto Vrečko, je NSi postavilo v okoliščino, da so ponovno premislili o njihovi politiki in se učili na lastnih napakah, je dejal. Odmaknili so se od politike "proti" in jo preoblikovali v politiko "za". "Ko bomo vsi skupaj osvojili to točko, potem bo desna sredina znova začela zmagovati in v NSi čutimo pač dolžnost, da če drugi tega ne vidijo, mi sami naredimo prvi korak v to smer," je dejal.

Vladi in DZ so zato v obravnavo predlagali priporočila za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve. Na takšen način bodo tudi parlamentarce prisilili k temu, da se opredeljujejo o konkretnih politikah, meni. Sami se bodo v prihodnje izogibali interpelacijam, obljublja Tonin.


Tudi interpelacije vlade ne bodo podprli, saj ta ne predlaga nobenega sklepa, kar je po Toninovem mnenju "zgovorno". Bodo pa sodelovali v razpravi in "opozorili na stranpoti te vladne koalicije".

V SDS so se na Toninove besede odzvali z navedbami, da so interpelacijo proti vladi vložili (tudi) na podlagi javnega poziva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in predsednika združenja Lojzeta Peterleta, sicer ustanovitelja nekdanjih Krščanskih demokratov in današnje NSi. "Poziv je bil naslovljen na vse politične stranke, tudi na NSi," so zapisali.

Iz Združenja VSO pa so sporočili, da pozdravljajo interpelacijo celotne vlade in tudi priporočila NSi z namenom širše argumentirane razprave o pomenu osamosvojitve kot vrednostnem središču vseh Slovencev. "Po zavračanju vsakršnega dialoga s strani vlade vidimo v interpelaciji priložnost za ponovni razmislek o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in poziv k razumevanju pomena slovenske samostojnosti in državnosti kot krepitve državotvorne, domoljubne in demokratične zavesti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Med nerešenimi vprašanji med SDS in NSi je sicer tudi razdelitev mest v parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kamor SDS še vedno ni imenovala svojih članov. Ko bo SDS to storila, pa so v NSi pripravljeni prispevati podpise za odreditev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi pod drobnogled vzela poslovanje podjetja Gen-I.

"Najprej vzpostavimo parlamentarni nadzor na celotnem področju, potem pa gremo lahko tudi na posamezne preiskovalne komisije," je dejal Tonin. NSi je podpise za ustanovitev preiskovalne komisije že zbrala, kdaj bo ustanovljena, pa je po njegovih besedah "v celoti odvisno od SDS". V SDS so namreč pripravili zahtevo za odreditev omenjene parlamentarne preiskave, a sami nimajo dovolj poslanskih podpisov.