pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Melania v Beli hiši je dobra novica za slovenski turizem

Deli na:
Melania v Beli hiši je dobra novica za slovenski turizem

Foto: Getty Images

Trumpova zmaga bo zaradi slovenskih korenin njegove žene Melanie pripomogla k rasti slovenskega turizma, menijo na ameriški ambasadi.

Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham) je ob zaključku volitev v ZDA danes v Ljubljani pripravila poslovni zajtrk, na katerem so strokovnjaki razpravljali o različnih vidikih vpliva rezultata volitev v ZDA na slovensko gospodarstvo. Izpostavili so, da je sploh v primeru manjših gospodarstev za natančne ocene še prezgodaj.
                               
Razpravo je začel namestnik veleposlanika ZDA v Sloveniji Gautam Rana, ki je zmago republikanca Donalda Trumpa označil kot posledico tega, da "na koncu ljudje volijo na podlagi tistega, kar jim je pomembno". Ljudje so po njegovem mnenju želeli spremembo, zato se niso odločili za demokratko Hillary Clinton.

Rana je še dejal, da bo Trumpova zmaga zaradi slovenskih korenin njegove žene Melanie gotovo pripomogla k rasti slovenskega turizma.


S tem se je strinjal tudi direktor raziskav in razvoja na Inštitutu za strateške rešitve Jure Stojan, ki se je sicer osredotočil na gospodarske kazalce. Kot je pojasnil, je 40 odstotkov gibanja ameriškega gospodarstva v prvem letu predsedniškega mandata mogoče učinkovito napovedati že samo na podlagi uradnega psihološkega profila predsednikov, ki ga je za vsakega od tokratnih kandidatov opravila znanstvena revija Scientific American.

Rast pod Trumpom je sodeč po tej analizi lahko v najslabšem primeru negativna, in sicer za 0,6 odstotka, v najboljšem primeru pa 1,9-odstotna. Pod Clintonovo bi se gibala med 1,3 in 3,8 odstotka, je pojasnil Stojan.

Generalna direktorica Bisnode južni trgi Maria Anselmi je predstavila izsledke raziskave gibanja gospodarske rasti glede na vrednost borznega indeksa S&P 500. Kot je pojasnila, je bila v preteklosti v prvem letu mandata novega predsednika vrednost indeksa v povprečju višja pri demokratskih predsednikih. Podobno velja za BDP, ki je imel v preteklosti za okoli 350 milijard višjo rast v času mandata predsednika iz vrst demokratov.

Kot je poudarila Anselmijeva, ti kazalci sicer niso nujno negativni, poleg tega pa je pred iztekom prvega leta mandata zelo težko podajati podrobnejše ocene gospodarskih gibanj. Slovenijo bodo spremembe po besedah Anselmijeve sicer zadevale bolj posredno, kar pa ne velja za velika, izvozno usmerjena gospodarstva.