Revija Reporter
Slovenija

Anton Tomažič: Komunisti niso bili nikoli s srcem za osamosvojitev

Aleš Žužek

4. jun. 2018 20:00

Deli na:

Janša je najbolj zaslužen za slovensko pomlad, za vzpostavitev in obrambo države, a tudi najbolj za to, da je slovenska pomlad zamrla, je prepričan Anton Tomažič, ki je pred dnevi izdal knjigo V objemu slovenske pomladi, v kateri so objavljeni številni zanimivi dokumenti iz časa slovenske pomladi in osamosvajanja Slovenije.

V knjigi med drugim opisuje boj za večinski volilni sistem pred volitvami leta 1992. Če bi Slovenija takrat namesto proporcionalnega dobila večinski volilni sistem, bi bil po Tomažičevem mnenju slovenski politični prostor manj strankarsko razdrobljen in zato bolj stabilen.

Izdali ste knjigo V objemu slovenske pomladi. Ste dokumente, ki so v knjigi, načrtno zbirali in načrtovali objavo te knjige ali se je vse zgodilo bolj kot ne po naključju?

Dokumente sem že takrat zbiral in shranjeval. Potem so bili leta v mojem arhivu. Pred nekaj leti sem se lotil urejanja in pregledovanja arhiva. Pred dvema letoma sem se odločil, da bom napisal knjigo, z njo sem se ukvarjal leto dni.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Tomažič poudari, da so bili slovenski komunisti ob osamosvajanju zlizani z Beogradom; vztraja, da se ne bi osamosvojili, če bi se lotili še lustracije; pojasni, zakaj ima zelo slabo mnenje o zrelosti slovenskega volilnega telesa; je prepričan, da bi Ivan Oman leta 1990 dobil več glasov kot Jože Pučnik; meni, da so bili kristjani konec osemdesetih na začetku preveč cagavi.