Revija Reporter
Slovenija

Maščevalni Urbanija svoje zadnje tedne na TV Slovenija izkorišča za zadnje čistke

M. M.
21 5.732

22. jun. 2023 7:43 Osveženo: 10:27 / 22. 6. 2023

Deli na:

Uroš Urbanija

Primož Lavre

Direktorju TVS Urošu Urbaniji se izteka čas na čelu nacionalne televizije, a še naprej podjetno kadruje. Urbanija je dal urednici uredništva oddaj o kulturi Zemiri A. Pečovnik izredno odpoved delovnega razmerja, poroča portal N1. Govori se tudi, da bo podobna usoda doletela voditelja TV Dnevnika Saša Kranjca.

Pečovnikova je portalu N1 povedala, da je Urbanija kot razlog za odpoved navede izgubo zaupanja vanjo. Že pred meseci ji je izrekel ustni opomin, ker je TV Slovenija ob koncu prenosa državne proslave ob letošnjem kulturnem prazniku pokazala prihod Svetlane Makarovič na oder. Urbanija je sicer pred proslavo napovedoval, da televizija napovedane manifestacije Makarovičeve ne bo prenašala.

Odpuščeni urednici naj bi očital tudi službeno pot, za katero on menda ni prispeval podpisa. »V. d. direktorja TVS že nekaj časa blokira naše delo tako, da ne podpisuje dokumentov,« o tem pravi Pečovnikova.

Po poročanju N1 naj bi bili dnevi na nacionalni TV šteti tudi voditelju TV Dnevnika Sašu Kranjcu. Ta je trn v peti Urbanije in skrajne desnice že odkar je avgusta lani pred objavo prispevka o odzivu RTVS na poročanje Mladine v TV Dnevniku dejal, da prispevek objavljajo na izrecno zahtevo odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik. Urbanija je na to zahteval Kranjčevo premestitev, sledila pa je razvpita demonstracija v studiu Dnevnika, ko so se Kranjcu v zaključni špici pridružili še številni kolegi s televizije.

Urbanija naj bi Kranjčevo odpustitev utemeljeval z njegovim delom v izobraževalnem središču RTVS, kjer pomaga uriti mlade kadre radia in televizije. Za to delo je Kranjec dodatno plačan.