Revija Reporter
Slovenija

Makolčanom ni uspelo speči najtežjega kruha na svetu

STA

8. jun. 2014 16:49 Osveženo: 12:19 / 09. 6. 2025

Deli na:

Poskus Turističnega društva Makole, da bi spekli najtežji kruh na svetu in se vpisali v Guinessovo knjigo, kot kaže ni uspel. Priprave so trajale od petka, v posebej za to prirejeni peči na dvorcu Štatenberg so spekli več kot 1800 kilogramov težek kruh. Po besedah predsednice društva Štefke Skledar pa bodo rezultati znani šele v 60 dneh.

Čeprav so bile prve informacije na prireditvi, da je bila sredica kruha premalo zapečena, pa je Skledarjeva pozneje za STA povedala, da temu po njenih informacijah ni bilo čisto tako, sicer pa da bo končna odločitev o tem znana šele v naslednjih dneh, ko jo bo iz Londona sporočila komisija.

Če Makolčanom ne bo uspelo, bo rekorder še naprej ostal 1561 kilogramov težek kruh, ki so ga pred leti spekli v Braziliji, v vsakem primeru pa so v Makolah z dogajanjem, ki je k njim vse tri dni privabljalo množice ljudi od blizu in daleč, zelo zadovoljni. Hlebec so spekli iz Žitove moke, saj je podjetje, ki letos praznuje 150. obletnico delovanja mlina v Mariboru, podarilo 1440 kilogramov moke.

Priprave na peko največjega hlebca kruha so stekle že v petek zvečer, s peko pa so začeli v soboto zgodaj zjutraj. Po šestih urah so kruh vzeli iz peči, a s pokušino je bilo treba počakati do danes opoldne. Kruh se je namreč ohlajal ves dan, kar je bilo dovolj dobro pečenega, pa so nato razdelili med obiskovalce.

Nedeljsko dogajanje se je sicer začelo že z jutranjo mašo, grajsko tržnico z domačimi izdelki in animacijo za otroke. Popoldne se prireditev nadaljuje s folkloro, tamburaško skupino in glasbenimi gosti.

V času dogodka so na dvorcu snemali tudi zgodbo o grofu Attemsu. Gre za prikaz življenja na dvorcu in okolici, podkrepljenega z zgodovinskimi dejstvi. Vsebina zgodbe se plete okoli pripovedi grofa Dizme Attemsa, ki je z največjim kruhom želel nahraniti osirotelo ljudstvo.