Revija Reporter
Svet

Von der Leynova v Davosu: EU potrebuje kredibilne vojaške zmogljivosti

STA

22. jan. 2020 17:30 Osveženo: 18:23 / 22. 1. 2020

Deli na:

Ursula von der Leyen

Reuters

Evropska unija potrebuje kredibilne vojaške zmogljivosti, da bi se lahko odzivala na krize, je danes v Davosu dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. V govoru na Svetovnem gospodarskem forumu je poudarila, da je povezava že postavila temelje evropske obrambne unije.

Evropska obrambna unija se po njenih besedah dopolnjuje z zvezo Nato, a je drugačna od severnoatlantskega zavezništva. Evropa ima svojo zunanjo in varnostno politiko, kjer je "vroča moč eno od orodij, vendar to nikoli ni edino", je poudarila.

Von der Leynova se je v svojem govoru dotaknila tudi gospodarskih tveganj, ki jih predstavljajo podnebne spremembe. Glede na poročilo Svetovnega gospodarskega foruma o globalnih tveganjih je pet največjih tveganj za gospodarstvo povezanih s podnebjem. Predsednica komisije je ob tem obljubila, da bo EU v naslednjem desetletju namenila 1000 milijard evrov za vlaganja v različne vire, s čimer želi ustvariti "zeleni investicijski val".

"Evropski zeleni dogovor je naša nova strategija za rast," je poudarila von der Leynova. "Vsekakor se bomo odmaknili od gospodarstva, ki temelji na fosilnih gorivih, ter se usmerili v trajnostno in digitalno gospodarstvo," je dodala.

Von der Leynova je naslovila tudi strahove ljudi pred hitro spreminjajočim se svetom. To občutje po njenih besedah poganja spremembe sedanjega svetovnega reda. "To ni problem samo ene države, ene stranke ali enega predsednika," je dejala, pri čemer je verjetno merila na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, poročajo tuje tiskovne agencije.