cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lastniki Elana ne dajejo informacij o iskanju rešitve

Deli na:
Lastniki Elana ne dajejo informacij o iskanju rešitve

Foto: Bobo

Državna družba PDP, ki je dvotretjinski lastnik Elana, pravi, da v begunjski družbi iščejo investitorja, ki bi z dokapitalizacijo zagotovil vire za vračilo državne pomoči in nadaljnje vzdržno poslovanje podjetja, da pa konkretnih informacij ne daje. Prav tako so brez odgovora v Triglav Naložbah in Modri zavarovalnici.


V Posebni družbi za podjetniško svetovanje (PDP), ki je z okoli 66,4-odstotnim deležem največji družbenik Elana, so STA povedali, da so v reševanje problematike vračila državne pomoči družbi Elan poleg družbe same vključeni vsi ostali ključni deležniki - lastniki, finančni upniki, upravičenci do vračila državne pomoči, država.

"V zvezi z reševanjem omenjene problematike tečejo na družbi Elan aktivnosti, katerih cilj je, da se poišče investitorja, ki bo z dokapitalizacijo družbi Elan zagotovil vire za vračilo celotnega zneska državne pomoči in njeno nadaljnje vzdržno poslovanje. Razkrivanje konkretnih informacij glede dokapitalizacije ni v interesu uspešnega zaključka omenjenega postopka, zato posebnih izjav v zvezi s tem ne dajemo," so povedali.

V PDP tako tudi ne bodo obveščali o izidu včerajšnjega sestanka lastnikov Elana v Ljubljani.

V družbi Triglav Naložbe, ki je z nekaj več kot 25-odstotnim deležem drugi družbenik Elana in poleg Kapitalske družbe (Kad) upravičenec do vračila državne pomoči, pravijo le, da postopke vodi Elan, zato da se je treba obrniti nanj.

V Modri zavarovalnici, še tretjem družbeniku Elana, na vprašanja doslej niso odgovorili.



Kad, lastnik Modre zavarovalnice in nekdanji družbenik Elana, pravi, da se skupaj z ministrstvom za finance in drugimi deležniki zavzema za ohranitev poslovanja Elana ob hkratnem spoštovanju odločbe Evropske komisije, s katero ta Elanu nalaga vrnitev nedovoljene državne pomoči.

Na ministrstvu za finance so v sredo dejali, da "prodajo podjetja izvajajo njegovi lastniki, ki so dali to pomoč, in so ustrezno obveščeni o vseh vprašanjih Evropske komisije v zvezi s prodajo oziroma vračilom nedovoljene državne pomoči".

Tudi vodstvo Elana podatkov o prodajnem postopku - kupec bi moral podjetje tudi dokapitalizirati in s tem zagotoviti sredstva za vračilo državne pomoči - ne daje. Predsednik nadzornega sveta Elana Aleš Zupančič je v sredo za STA sicer povedal, da postopek prodaje še poteka ter da sta v igri za nakup en slovenski in en tuji interesent, ki izvajata postopke za oddajo končne ponudbe.

Evropska komisija je v sredo po objavi v časniku Dnevnik potrdila, da je od Slovenije zahtevala takojšnje ukrepanje, potem ko v podaljšanem roku Elan ni bil prodan - država je zagotavljala, da se bo s prodajo rešilo tudi vprašanje vračila državne pomoči -, in dodala, da je v skladu z zakonodajo EU običajno, da se v primeru nezmožnosti vračila pomoči prosi za likvidacijo družbe in da se pomoč vrne v okviru tega postopka.

Evropska komisija je septembra 2012 odločila, da je šlo pri 10-milijonski dokapitalizaciji Elana s strani Kada, Triglav Naložb in DSU leta 2008 za nedovoljeno pomoč. Država in Elan sta se sicer na odločbo Evropske komisije pritožila na Splošno sodišče EU, a to izterjave pomoči ni zadržalo.