Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lahovnikova naslednica Darja Radić, se Golobić poslavlja?

Deli na:

Darja Radić naj bi postala nova gospodarska ministrica. Sedanjo državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo bo predsednik vlade Borut Pahor državnemu zboru predlagal kot kandidatko za ministrico, so sporočili iz premierovega kabineta.

Darja Radić naj bi postala nova gospodarska ministrica. Sedanjo državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo bo predsednik vlade Borut Pahor državnemu zboru predlagal kot kandidatko za ministrico, so sporočili iz premierovega kabineta.

Radićevo se je že konec tedna omenjalo kot najverjetnejšo Lahovnikovo naslednico, zanjo se je ogreval tudi Zares, v katerega ministrsko kvoto sodi gospodarski resor. Po nekaterih navedbah naj bi predsednik stranke Zares Gregor Golobič danes na zasedanju sveta stranke celo ponudil svoj odstop, a so kasneje to govorico ovrgli.

Poslanke in poslanci bi lahko o novi ministrici odločali v petek, ko se bo končala zadnja redna seja pred parlamentarnimi počitnicami.

Dosedanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je v četrtek, tri dni po izstopu iz stranke Zares, nepreklicno odstopil tudi s položaja ministra. Kot je pojasnil, se je za odstop z mesta ministra odločil zaradi različnih pogledov z ministrom Gregorjem Golobičem, zaradi česar naj njegovo nadaljnje delo v vladi ne bi bilo več mogoče.

Lahovnik in Golobič imata namreč različne poglede na problematiko, s katero je Lahovnik že konec junija pisno opozoril premiera Pahorja. V pismu je Lahovnik med drugim opozoril na konflikt interesov v primeru javnih razpisov v njegovem resorju, na katere se je prijavljalo tudi podjetje Ultra, katerega posredni solastnik je Golobič.

Državni zbor se je z Lahovnikovim odstopom seznanil v petek. Takoj po Lahovnikovem odstopu so predsedniki koalicijskih strank začeli pogovore o novem ministru. Zaključni pogovori premiera Pahorja s predsedniki koalicijskih strank so tekli v nedeljo.

V javnosti je sicer v minulih dneh zaokrožilo več imen o možnih kandidatih za Lahovnikovega naslednika. Poleg Radićeve se je pojavilo tudi ime direktorja direktorata za energijo na tem ministrstvu Janeza Kopača in izvršnega direktorja za investicije v Siju Vasilija Prešerna.

Darja Radić funkcijo državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo opravlja od 22. novembra 2008. Štiriinštiridesetletna Radićeva je bila na ministrstvu zaposlena že v obdobju od 2001 do 2005, ko je opravljala funkcijo državne podsekretarka in vodje sektorja za turizem, nato pa funkcijo sekretarke in vodje direktorata za turizem. Je tudi predsednica jeseniškega občinskega odbora stranke Zares.

S Pahorjevim predlogom glede imenovanja Radićeve se bo danes seznanil tudi svet stranke Zares, so za STA danes povedali v stranki. Tema popoldanske seje sveta bodo tudi razmere v stranki po Lahovnikovem izstopu.

Kljub nekaterim ugibanjem, da naj bi razpravljali tudi o tem, ali predsednik Zares Gregor Golobič še uživa zadostno zaupanje med člani stranke, pa naj to ne bi bila tema tokratne seje sveta. Kot so v stranki Zares pojasnili za STA, Golobič ni in ne bo ponudil odstopa.

Kot je povedala tiskovna predstavnica Zares Katja Mihelj Nagode, o predsedniku stranke glasujejo vsi člani stranke. Trenutno poteka kandidacijski postopek, o predsedniku stranke pa bodo glasovali septembra na konvenciji Zares. Golobič je pred časom že napovedal vnovično kandidaturo.