Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanci danes odločajo o Janševi vladi

Deli na:
Poslanci danes odločajo o Janševi vladi

Foto: Primož Lavre

Poslanke in poslanci bodo na današnji seji odločali o listi kandidatov za ministre, ki jo je v državni zbor vložil mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša. Na ministrski listi je 11 kandidatov in ena kandidatka za ministrico. Vsi so se v torek in četrtek predstavili pred odbori DZ, ki so njihove predstavitve ocenili kot ustrezne.

Lista ministrov za potrditev potrebuje t. i. navadno večino glasov, to je večino glasov navzočih poslancev, glasovanje pa je javno. Če bo ministrska lista dobila podporo, bo to deseta vlada v samostojni Sloveniji in druga vlada, ki jo bo vodil predsednik SDS Janez Janša.

Večjih presenečenj pri podpori vladi ni pričakovati, saj ima koalicija SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi v DZ 50 poslancev, vlada pa lahko računa tudi na podporo poslancev obeh narodnih manjšin.
 
V novi vladi, ki bo imela šest ministrov manj kot vlada Boruta Pahorja, bo SDS imela štiri ministrstva, po dve pa Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi. Novi predsednik vlade Janez Janša naj bi primopredajo z odhajajočim predsednikom vlade Borutom Pahorjem opravil že danes, nova vlada pa naj bi se tudi že sestala na konstitutivni seji.
 
Poslanci bodo na seji tudi razpisali referendum o družinskem zakoniku, ki bo po predlogu matičnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide 25. marca.