Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilka Kanglerjevo ovadbo zoper Kresalovo zavrgla s smešno utemeljitvijo

Deli na:
Tožilka Kanglerjevo ovadbo zoper Kresalovo zavrgla s smešno utemeljitvijo

Foto: Bobo

Kazensko ovadbo mariborskega župana Franca Kanglerja zoper bivšo ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal je ljubljanska tožilka Mojca Gruden neutemeljeno zavrgla.

Zelo nenavadno odločitev si je pred tednom dni privoščila tožilka Mojca Gruden z ljubljanskega okrožnega tožilstva. Kot kaže, je neutemeljeno zavrgla kazensko ovadbo mariborskega župana Franca Kanglerja zoper nekdanjo ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, v kateri župan Kresalovi očita zlorabo položaja po 257. členu kazenskega zakonika.

Zgodba je taka: kriminalisti so v začetku maja lani na širšem mariborskem območju opravili več preiskav v zvezi s sumi gospodarskega kriminala, jemanja in dajanja podkupnine in zlorabe uradnega položaja. Preiskali so tudi dom mariborskega župana Franca Kanglerja in ga zaslišali.

Kangler je prepričan, da so mu policisti kratili pravice in svoboščine, zato je 23. maja lani na tedanjo notranjo ministrico Kresalovo naslovil dopis, v katerem je zapisal, da ji pošilja kazensko ovadbo zoper direktorja policijske uprave Janka Gorška in drugih na policiji skupaj z dokumentacijo. Hkrati je napisal, da od Kresalove pričakuje, da bo v skladu s predpisi zoper ovadene uvedla disciplinski postopek in notranjo preiskavo. Ta Kanglerjeva zahteva je povsem v skladu z zakonom o policiji, ki v 28. členu določa, da se lahko vsak posameznik, ki meni, da so mu bile z dejanji policistov kratene njegove pravice, pritoži na ministrstvo ali policijo. Pritožbo najprej obravnavajo na policiji, in če se z ugotovitvami pritožnik ne strinja, prevzame nadaljnji postopek reševanja pritožbe ministrstvo za notranje zadeve.

Teh zakonskih določb Kresalova ni spoštovala in je Kanglerju odgovorila, da »domnevne nepravilnosti niso bile ugotovljene«, zato posebnih postopkov v zvezi s tem MNZ ni uvedlo. Kangler je zato Kresalovo ovadil zaradi zlorabe položaja, ker ni opravila uradne dolžnosti. Tožilka Mojca Gruden je njegovo ovadbo zavrgla s smešno utemeljitvijo: Kangler je v dopisu Kresalovi zapisal, da gre za kazensko ovadbo in ne za vložitev pritožbe, zato pač nekdanja notranja ministrica ni bila dolžna o njej odločati.

Da se jim utemeljitev tožilke zdi smešna, so nam dejali tudi pri odvetniški pisarni Hribernik- Petrič, saj naslov vloge še nič ne pove o njeni vsebini, ki pa je ključna. Ministrica Kresalova bi zato dopis Kanglerja morala obravnavati kot pritožbo in jo reševati v skladu z zakonom o policiji. Drugo vprašanje je, ali je Kresalova s svojo opustitvijo tega res storila očitano ji kaznivo dejanje. Vsekakor bi morala tožilka Grudnova Kanglerjevo ovadbo zoper Kresalovo obravnavati po vsebini, ne pa je kar zavreči z neverodostojno utemeljitvijo.