Revija Reporter
Slovenija

Kako so slovenski kuharji na Šrilanki popili darilo za Jovanko Broz - in kaj so ji povedali

Biserka Karneža
15 9.462

7. nov. 2021 6:00 Osveženo: 7:06 / 07. 11. 2021

Deli na:

Tito in Jovanka na počitnicah.

Profimedia

Znani gorenjski gostinec Franci Jezeršek je sodeloval v slovenski kuharski ekipi, ki je leta 1976 na Šrilanki na ladji Galeb kuhala za Tita in njegove goste iz gibanja neuvrščenih. Jezeršek je razkril, s čim so hranili tuje državnike, kaj je najraje jedel Tito in kakšne želje je imela Jovanka.

Po dogovoru vodje kuharjev Olge Markovič z zdravniško ekipo so za Tita zaradi zdravstvenih težav, na ladji v Kolombu je imel še zlatenico, pripravljali zlasti jedi na žlico ali kuhano govedino, jagnjetino.



Drži, kot je potrdil Franci Jezeršek, da se je Tito rad izmuznil nadzoru zdravnikov, če je le bilo mogoče. Sicer so med njegove najljubše jedi sodile čorbe, obare, žganci, pogosto so se zanj pripravljali štruklji: »Poznal je veliko vrst jedi, cenil je njihovo pripravo, vsekakor je bil gurman.«

Kakšen je bil Jovankin izbor jedi in smisel za izbrano? »Pri njej je bilo predvsem pomembno, da je bilo dobro videti, hotela je 'nešto, što još nikad nije bilo' (nekaj, česar še nikoli ni bilo),« pojasni gospod Jezeršek.

Željam Jovanke in vseh gostov po čim bolj neobičajnem je poskušala ustreči vodja ekipe Olga Markovič in včasih že ni več vedela, kaj naj si še izmisli. Ob sprejemu Kim Il Sunga, ko so pripravili okoli pet kilogramov težke pečene purane, postrežene na ploščah, ki so jih med gosti nosili natakarji, se je Olga odločila, da se na puranov zadnji del priveže velika rdeča pentlja, in že je bilo malo drugače.

Nepozabno je, da je Jovanka prejela v dar kokosov oreh, iz katerega so v kuhinji pripravili kokosovo mleko. Zanj ni pokazala nobenega navdušenja in ga je odklonila. Kuharska ekipa, med njimi Franci Jezeršek, je v njeni odsotnosti popila mleko, a kaj ko si je Jovanka kmalu zatem premislila in prejeli so sporočilo, da bi »drugarica« vseeno želela poskusiti mleko. Seveda ji niso mogli povedati, da so ga že popili, zato Jezeršku ni ostalo drugega, kot da pove, da so ga že vrgli v smeti.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24