požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Krščanske vrednote v slovenski politiki

Deli na:

Slovenija potrebuje stranko, ki si prizadeva v politiki uveljavljati vrednote krščanske demokracije, ki so nujno potrebne za obstoj družbe, je na novinarski konferenci ob desetletnici NSi dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Podpredsednik stranke Anton Kokalj pa je opozoril, da v slovenski politiki pravičnost ta čas izgublja vsakršno vlogo.

Slovenija potrebuje stranko, ki si prizadeva v politiki uveljavljati vrednote krščanske demokracije, ki so nujno potrebne za obstoj družbe, je na novinarski konferenci ob desetletnici NSi dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Podpredsednik stranke Anton Kokalj pa je opozoril, da v slovenski politiki pravičnost ta čas izgublja vsakršno vlogo.

Novakova je dejala, da je stranka v svoji zgodovini doživljala vzpone in tudi padce. Med največje vzpone stranke je uvrstila delovanje v vladi Janeza Janše in zmago na prvih volitvah v Evropski parlament, med najtežje prelomnice pa izpad iz parlamenta. Vendar pa jo je lani opogumil rezultat evropskih volitev, ko je zopet dobila evropskega poslanca Lojzeta Peterleta.

Letos je stranka veliko pozornosti namenila Zboru za vrednote, pripravlja pa se tudi na lokalne volitve. Novakova je pojasnila, da bo NSi v mestne oz. občinske svete kandidirala v večini slovenskih občin, županske kandidate pa bo imela v približno tretjini občin.

Od aktualnih zadev je omenila povečanje cen elektrike, plina in drugih energentov. Gre za osnovne življenjske dobrine, ob nižanju plač in povečevanju brezposelnosti pa je to še dodatna obremenitev za državljane, je prepričana Novakova. "Predsednik vlade je s tem povišanjem tudi prelomil svojo lansko obljubo, da ne bo povišanja davkov," je poudarila.

Prevent Global je po njenem mnenju podjetje z neodgovornimi lastniki, posledice neodgovornega ravnanja pa bodo morali plačevati davkoplačevalci. "Ni naloga države, da rešuje privatno podjetje, pač pa je potreben boljši nadzor nad njegovim delovanjem," je dejala. Napovedala je, da bodo na osrednji prireditvi ob 10. obletnici NSi 4. septembra v Braslovčah izvedli dobrodelno akcijo za delavce Preventa.

Po mnenju podpredsednika NSi Antona Kokalja so bile skupni imenovalec stranke v letih njenega delovanja "trajne vrednote". "Nekdo mora biti idealist. Če je vse zgolj pragmatično, potem politika izgubi humus, izgubi človeško noto," je poudaril.

Dotaknil se je tudi aktualnega političnega dogajanja in ocenil, da pravičnost v njem izgublja vsakršno vlogo. Pokojninska reforma bo tako razdelila Slovence na rojene pred letom 1960 in na rojene po tem letu. Glede zakona o obdavčitvi nepremičnin je opozoril, da nima za osnovo nobenega ugotavljanja izvora premoženja. Ponovil pa je tudi očitek, da "Slovenija ostaja edina država v Evropi, ki ni obsodila komunizma kot totalitarizma".

Predsednica sveta stranke Mojca Kucler Dolinar pa je NSi med drugim ocenila kot socialno, nacionalno in podjetno stranko, ki pa zavrača vsakršne skrajnosti. NSi želi biti dober sogovornik posameznikom in skupinam, zato je Kucler Dolinarjeva prepričana, da se bo vse več Slovencev prepoznalo v njihovem delu.