Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Riedl naj bi od Patrie zahteval podkupnino za Stipeta Mesića in vladajočo HDZ

Deli na:
Riedl naj bi od Patrie zahteval podkupnino za Stipeta Mesića in vladajočo HDZ

Foto: Arhiv Reporterja

Finski in avstrijski preiskovalci preverjajo sume, da je finska družba Patria pri prodaji oklepnikov Hrvaški ponudila podkupnino tudi "neimenovani politični stranki" in ne samo nekaterim politikom na Hrvaškem, poroča danes Jutarnji list. Pojasnjuje, da nova smer v preiskavi temelji na pričanju bivšega Patriinega posrednika Wolfganga Riedla.

Ime stranke ni navedeno, podrobnosti vsebine elektronskih in sms sporočil pa naj bi zanesljivo kazale, da gre za HDZ, poudarja zagrebški časnik. Dodaja, da je to mogoče sklepati na podlagi sporočil, ki jih je Riedl pošiljal direktorju Patrie Reji Niittynenu 1. oktobra 2007.

Riedlova sporočila, ki jih je posredoval s španske številke svojega mobilnega telefona, so bila poslana deset dni pred podpisom pogodbe na hrvaškem obrambnem ministrstvu o nakupu 84 finskih oklepnikov za 112 milijonov evrov.

Sporočila je pošiljal med predvolilno kampanjo hrvaških parlamentarnih volitev, ko je bila HDZ v javnomnenjskih raziskavah za SDP. Riedl je pisal Niittynenu tudi po volitvah, trdi Jutarnji list, ki novo preiskavo omenja tudi v kontekstu začetka sojenja bivšem premieru Ivu Sanaderju in HDZ za korupcijo in domnevne črne sklade.

"Deset dni prepozno. Tisti, ki so napovedali podporo, so besni. Prišli bodo k meni v pisarno. Trdijo, da ne morejo plačati računov v kampanji. Ne vem, kaj naj jim povem," je zapisal avstrijski poslovnež Riedl, ki je nekaj časa posredoval pri Patriinih poslih na Hrvaškem.



Zagrebški časnik še navaja, da je Patria plačala svojim posrednikom na Hrvaškem - Riedlu in poslovnežu Walterju Wolfu - 8,5 odstotka provizije ali dobrih deset milijonov evrov. Večino, 5,5 odstotka naj bi dobil Wolf, Riedl 2,5 odstotka, 0,5 odstotka pa je bilo namenjenih za rezervo, piše časnik.

Wolf in Riedl naj bi od Patrie oktobra 2007 prejela 1,5 milijona evrov avansa za posle na Hrvaškem. Wolf naj bi Riedlu pojasnil, da je po 100.000 evrov potrebno plačati takratnemu hrvaškemu predsedniku Stipetu Mesiću ter posredniku in bivšemu hrvaškem premieru Franju Gregoriću. Direktor tovarne Đuro Đaković iz Slavonskega Broda Bartol Jerković naj bi dobil 200.000 evrov.

Zagrebški časnik še piše, da je Patria zvišala provizijo na Hrvaškem na 11,5 odstotka vrednosti posla ali na 13,6 milijona evrov, ker naj bi morali plačati še nekoga s hrvaškega obrambnega ministrstva.

Hrvaški preiskovalci so pred kratkim začeli preiskavo v uradu hrvaškega predsednika, da bi ugotovili, ali je kdo od vpletenih v afero Patria obiskal Mesića in zakaj. Tako administracija bivšega predsednika kot obrambnega ministrstva trdita, da je bil nakup oklepnikov transparenten primer nabave vojaške opreme.