pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Sindikati bi morali imeti moralnega mačka zaradi pokojninske reforme

Deli na:
Pahor: Sindikati bi morali imeti moralnega mačka zaradi pokojninske reforme

Foto: Primož Lavre

Na programu stranke SD za predčasne volitve bo reformna politika, je v pogovoru za Finance dejal predsednik SD in premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor. "Prva stvar, ki jo je treba narediti, je interventni zakon," je poudaril. Dodaja, da ima drugo mesto na njihovem programu pokojninska reforma.

Reformna politika je edina, ki bo peljala državo naprej, pravi Pahor. Po njegovih besedah je interventni zakon nujen za konsolidacijo vzdržnosti javnih financ leta 2012.

Na vprašanje, ali bo pokojninska reforma ostala z isto vsebino, kot jo je imela reforma, zavrnjena na junijskem referendumu, odgovarja, da je odvisno od tega, kako se bodo finančni trgi odzivali na Slovenijo. "Za zdaj se odzivajo precej previdno," pravi. Če se bo tako nadaljevalo, bodo ostali pri starostnem upokojevanju s 65. leti starosti, drugače pa bo verjetno treba razmišljati od 67. letih, je dejal.
 
Pahor se sindikatov ne boji. Kot je povedal, je morda problem v komuniciranju. "Ali se ne razumemo ali pa povsem različno gledamo na stvari," je pojasnil. Ob tem je dodal, da če bi bil sam na mestu sindikatov, bi imel "moralnega mačka zaradi pokojninske reforme".
 
Pahor pravi, da za zdaj ne razmišlja o davčni razbremenitvi gospodarstva. Pogovarjajo se o olajšavah, ki bi razbremenile gospodarstvo, ampak te morajo biti res ciljno usmerjene, je poudaril.
 
Glede skupne evropske fiskalne politike in svaril analitikov pred stagflacijo Pahorja skrbi, da ima Slovenija v izvozu veliko velikih podjetij in manj malih podjetij. "Za našo strukturo bi bilo odlično, če bi se lahko še bolj naslonili na srednja in majhna podjetja," meni. Kot je dejal, so jim namenili okoli 300 milijonov evrov, ampak se učinki ne poznajo tako hitro.
 
Pobudo menedžerjev z vrha gospodarstva, naj se država zadolži še za milijardo evrov, odločno zavrača. Poudaril je, da je zadolženost zaradi kreditiranja v času ugodnih posojil podjetja pripeljala v krizo in številne tudi v stečaj.
 
Izrazil je zaskrbljenost nad prodajo deleža Marcatorja hrvaškemu Agrokorju. Meni, da je z Mercatorjem povezan velik del slovenske predelovalne industrije. Ob tem pa ni povsem prepričan, da je Agrokor investitor, ki želi biti strateški in ki bo imel na policah slovenske izdelke.
 
Na predčasnih volitvah bo kandidiral v Novi Gorici, je še povedal v pogovoru za Finance. Na vprašanje, ali se bo v prihodnje umaknil s čela stranke SD, pa ni želel odgovoriti.