Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresalova: Politiki v težavah govorijo o političnem pregonu

Deli na:

"Izjave župana Borisa Popoviča o 'njeni politični policiji' so predvidljive in jih osebe, ki se znajdejo v policijskih postopkih − še posebej politiki − pogosto uporabljajo kot svojo obrambo," ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal odgovarja koprskemu županu Borisu Popoviču. Ta je kriminaliste NPU obtožil, da vodijo politično motivirano preiskavo zoper njega.

"Izjave župana Borisa Popoviča o 'njeni politični policiji' so predvidljive in jih osebe, ki se znajdejo v policijskih postopkih − še posebej politiki − pogosto uporabljajo kot svojo obrambo," ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal odgovarja koprskemu županu Borisu Popoviču. Ta je kriminaliste NPU obtožil, da vodijo politično motivirano preiskavo zoper njega.

Preiskava kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada v prostorih občine Koper se medtem še nadaljuje. Kriminalisti, ki se v prostorih občine Koper mudijo že od jutra, naj bi preiskovali posle v zvezi s prodajo in menjavami občinskih zemljišč v letih 2006 in 2007, ki jih je v preteklosti pod drobnogled že vzelo računsko sodišče.

Po podatkih računskega sodišča je občina Koper metodo menjave zemljišč uporabila v 12 primerih od skupno 27 prodaj, ki jih je preverjalo računsko sodišče. Pogodbena vrednost v menjavo vključenih nepremičnim je znašala 15,7 milijona evrov. Skupna vrednost vseh nepremičnin, vključenih v prodaje, je sicer znašala 33 milijonov evrov.

V petih primerih, ko je bila predmet pogodbe menjava zemljišče za zemljišče, je občina po ugotovitvah računskega sodišča zamenjala večje površine zemljišč za manjše. Skupna vrednost odtujenih zemljišč je bila 4,73 milijona evrov, skupna vrednost pridobljenih nepremičnin pa le 2,38 milijona evrov oziroma zgolj 50 odstotkov vrednosti odtujenih zemljišč.

Kupci zemljišč so po ugotovitvah računskega sodišča v posameznih primerih občini doplačali od 31 do 64 odstotkov celotne vrednosti pogodbe. V dveh primerih je doplačilo, ki ga je prejela občina, presegalo 50 odstotkov pogodbene vrednosti. Kot kupec sta tedaj nastopali družba Sermin"g in Grafist iz Kopra, ki sta za 17.979 oziroma 4.626 kvadratnih metrov veliki zemljišči v Semedeli in Ankaranu doplačali 61 oziroma 64 odstotkov pogodbene vrednosti.

Sklenitev menjalnih pogodb, kadar denarni ekvivalent za vzpostavitev vrednostnega ravnotežja v pogodbi preseže 50 odstotkov, po oceni računskega sodišča ni ustrezna. "Za takšne pogodbe smo zaradi dejstva, da je večji del vrednosti plačan v denarju, ocenili, da so po naravi prodajne pogodbe in bi jih bilo primerneje sklepati po določilih, ki veljajo za sklenitev kupoprodajnih pogodb," so še zapisali.

Kot je še ugotovilo računsko sodišče, so v primerih treh menjav zemljišča v obdobju enega leta zamenjala štiri lastnike, pri čemer so bile v dveh primerih kasneje dosežene tudi višje cene. V enem primeru je bila dosežena 18,5 odstotka, v drugem pa 23,5 odstotka višja cena.

"Ocenili smo, da nadaljnje prodaje zemljišč in pri tem dosežene cene dopuščajo sklepanje, da občina ni izbrala ustrezne metode za odtujitev premoženja, saj je razvidno, da je bilo za nakup zemljišč več interesentov, ki jim, glede na uporabljeno metodo neposredne menjalne pogodbe, občina ni dala možnosti za predložitev ponudb oziroma nakup," so zapisali na računskem sodišču. Za omenjene posle so sicer izdali mnenje s pridržkom.