severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

SDS: Še dodatni stroški zaradi županov, ki bodo kandidirali za poslance

Deli na:
SDS: Še dodatni stroški zaradi županov, ki bodo kandidirali za poslance

Foto: Bobo

Z napovedjo t.i. neodvisnih županov, da bodo ustanovili neodvisne liste za kandidaturo na volitvah v DZ, se po mnenju kluba županov in podžupanov SDS v javnosti ustvarja predstava, da obstajata dve vrsti županov. Z izvolitvijo za poslanca pa bodo župani v primeru prevzema funkcije občini povzročili dodatne stroške z nadomestnimi volitvami.

"Z uspešno kandidaturo tovrstne t.i. neodvisne liste županov na državnozborskih volitvah bodo posamezniki prevzeli vlogo poslanca, ki ni združljiva z vlogo župana. S tem bi posledično s predčasnimi županskimi volitvami svojim občinam povzročili dodatne stroške, sami pa bodo v parlamentu z vlogo poslanca izgubili vlogo neposrednega zastopanja interesov svojih občank in občanov," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik kluba županov in podžupanov SDS in župan Občine Brežice Ivan Molan.

Eden od pobudnikov Gibanja za Slovenijo in bohinjski župan Franc Kramar je za STA pojasnil, da so nestrankarski župani sprožili gibanje, ki bo povezovalo tudi ostale državljanke in državljane, ki se bodo strinjali z njihovim programom. To pa po njegovih besedah še ne pomeni, da bodo pobudniki gibanja tudi kandidirali za poslance.
 
Kandidirali bodo ljudje, ki bodo potrjeni na konvenciji gibanja, če pa bo kandidiral kdo od županov, se bo moral v primeru izvolitve odločiti, ali bo opravljal župansko ali poslansko funkcijo, je pojasnil Kramar. "Njegova odgovornost pred volivci, ki so ga izvolili za župana, pa je, da v svoji občini občankam in občanom razloži, zakaj bo opravljal poslansko funkcijo, ker bodo potem nadomestne županske volitve," je opozoril.
 
V Gibanju za Slovenijo so po njegovih besedah za ločitev županske in poslanske funkcije. Glede stroškov, ki jih bodo župani v primeru izvolitve za poslance povzročili svojim občinam z nadomestnimi volitvami, pa Kramar meni, da bodo ti stroški bistveno manjši, kot jih vsakodnevno povzroča državna politika z nesmiselnimi dejanji in referendumi. Predčasne volitve v DZ so po njegovem mnenju tudi dodaten oz. nepredviden strošek.
 
Klub županov in podžupanov SDS opozarja, da je zadnja vlada s svojimi ukrepi dodatno obremenila lokalne skupnosti. Občine so zaradi prenašanja t.i. majhnih novih nalog ali povečanja že obstoječih prišle v situacijo, ko razpoložljiva finančna sredstva niso več ustrezna, so opozorili.
 
Vse župane slovenskih občin pozivajo, da ne glede na vlado skupaj nastopijo v pogajanjih, ki bodo kot rezultat prinesla manjše finančne obremenitve občin. Tako bodo z zastopanjem skupnih interesov posamezni župani v svojih občinah ohranili sredstva za investicije, povezane z življenjem njihovih občank in občanov, pojasnjujejo v klubu županov in podžupanov SDS.