stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresalova o svojem premoženju

Deli na:

Katarina Kresal na poziv vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, naj javno objavi svoje premoženjsko stanje, odgovarja, da je svoje premoženje razkrila "vsaj že dvajsetkrat" in je že sedaj javno. Glede premoženjskega stanja svojega partnerja Mira Senice pa poudarja, da on ni politik ter da imata premoženje notarsko razdeljeno.

Katarina Kresal na poziv vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, naj javno objavi svoje premoženjsko stanje, odgovarja, da je svoje premoženje razkrila "vsaj že dvajsetkrat" in je že sedaj javno. Glede premoženjskega stanja svojega partnerja Mira Senice pa poudarja, da on ni politik ter da imata premoženje notarsko razdeljeno.

Tanko v današnjem poslanskem vprašanju Kresalovi poudarja, da mediji razkrivajo poslovne in druge povezave, v katerih se pojavljata ona in njen življenjski sopotnik, odvetnik Miro Senica. Iz teh povezav je po Tankovih navedbah razbrati konflikt javnega in zasebnega interesa.

Kot navaja Tanko, se ob tam v javnosti zastavlja vprašanje, ali kot nosilka javne funkcije opravlja naloge ob spoštovanju ustavnega reda in delovanju za blaginjo Slovenije. Opozarja še, da je na podlagi kodeksa ravnanja javnih uslužbencev odgovorna, da se izogiba okoliščinam, kjer je možno nasprotje interesov.

Zato Kresalovi predlaga, da zaradi potrebnega zaupanja javnosti v neodvisnost in nepristranskost ministra za notranje zadeve javno objavi svoje premoženjsko stanje in premoženjsko stanje svojega življenjskega sopotnika v celoti.

Kresalova na Tankov poziv odgovarja, da je svoje premoženje v času, odkar je v politiki, razkrila "vsaj že dvajsetkrat", zato je že sedaj javno. "In točno tako je, kot je napisano," je poudarila.

Kar pa se tiče premoženjskega stanja njenega partnerja, Kresalova poudarja, da Senica ni politik. "Premoženje imava notarsko razdeljeno, zato točno vem, kaj je moje, in tisto ni njegovo. Kar je pa njegovo, je pa njegovo," je v današnji izjavi za medije dejala Kresalova.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal vztraja, da so bili postopki v zvezi z najemom stavbe NPU na Dimičevi v Ljubljani transparentni in zakoniti, cena in pogoji najema pa za ministrstvo ugodni. Ob tem je danes predstavila tudi kopijo dokumentacije v zvezi z najemom stavbe in varnostni načrt, povezan s stavbo na Litostrojski v Ljubljani.

Kot je danes dejala Kresalova, je ministrstvo dokumentacijo v zvezi s pogodbo o najemu stavbe na Dimičevi med ministrstvom za notranje zadeve (MNZ) in Ram Investom tudi že poslala v presojo komisiji za preprečevanje korupcije. "Zaprosili smo jo, da v okviru svojih pristojnosti poda mnenje o omenjeni zadevi z vidika kršitve zakona o preprečevanju korupcije, kodeksa ravnanja javnih uslužbencev oziroma drugih relevantnih predpisov," je povedala.

Ministrica je novinarjem izročila tudi kopijo dokumentacije, povezane z gradnjo predvidenega objekta MNZ na Litostrojski, kot "si jo je zamislil", kot je dejala, nekdanji notranji minister Dragutin Mate. Po njenem mnenju "je bil postopek naročanja in izgradnje te stavbe netransparenten ter je tudi obšel veljavno zakonodajo o javnem naročanju".

On tem je izpostavila, da ne drži, da bi stavba na Litostrojski cesti po 20 letih postala last notranjega ministrstva. V pogodbi je namreč po njenih besedah zapisano, da bosta stranki preverili možnost za prenos nepremičnin v lasti države ter v uporabi ministrstva na DSU nepremičnine. To bi pomenilo, da bi po 20 letih, ko bi ministrstvo plačalo že skoraj 90 milijonov evrov, za lastništvo stavbe moral predati še dodatne nepremičnine.

Pri tem je po njenih besedah ključno, da je lokacija stavbe na Litostrojski cesti zaradi bližine skladišča utekočinjenega plina popolnoma neprimerna za MNZ. Povedala je tudi, da je Mate 20. novembra 2008 - zadnji dan svojega ministrovanja - v zvezi z gradnjo na Litostrojski cesti podpisal aneks k predpogodbi v višini 4,5 milijona evrov za dodatna dela, "ki pa jih ne znamo konkretizirati". Prepričana je, da v tem primeru ni šlo za naročilo helioporta.

V SDS so v torek napovedali možnost interpelacije v primeru, da ministrstvo ne bi prekinilo pogodbe z Ram Investom o najemu stavbe na Dimičevi ulici. Po njihovem mnenju je namreč pri sklenitvi pogodbe prišlo do negospodarnega ravnanja. Kresalova od torka vztraja, da je bil postopek zakonit. Gre sicer za stavbo, v kateri od začetka februarja delujejo novoustanovljeni Nacionalni preiskovalni urad (NPU), uprava kriminalistične policije in inšpektorat za notranje zadeve.