sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kazenski pregon Jankovića zaradi zlorabe položaja

Deli na:
Kazenski pregon Jankovića zaradi zlorabe položaja

Foto: Primož Lavre

Ob tem, da je družina Jankovića v davčni preiskavi, je tudi Zoran Janković v kazenskem postopku zaradi suma, da je skupaj s še tremi vodilnimi zlorabil položaj pri vodenju Mercatorja. Revizijsko poročilo je razkrilo, da je na čelu Mercatorja z družbami svojih sinov sklepal posle mimo internih pravil, sumijo ga, da je ob gradnji nakupovalnega centra v srbskem Nišu  pobral provizijo, družbi naj bi povzročil veliko premoženjsko škodo.

Primer je zdaj pri preiskovalnem sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča, za zdaj se ni začela niti sodna preiskava, kaj šele da bi tožilci zoper Jankovića vložili obtožnico. Sicer od ovadbe zoper njega na vrhovno tožilstvo mineva že pet let, pri pregona sta popolnoma odpovedala tako policija kot tožilstvo.

Z ljubljanske policijske uprave so zadevo brez argumentiranega pojasnila poslali v reševanje na policijsko upravo v Postojni pod vodstvom direktorja Iztoka Štucina, kjer so jo dve leti pustili v enem od predalov. Tožilka Julijana Uhan bi morala po predpisih že po mesecu dni urgirati na policijo, vendar tega ni storila kar 15 mesecev.
 
Šele po našem poizvedovanju so se zadeve premaknile, vodja ljubljanskega okrožnega tožilstvaTamara Gregorčič je primer odvzela Uhanovi, za katero je tožilstvo ugotovilo, da ga ni vodila pravočasno in ustrezno. Zadevo sta prevzela tožilca Emil Bukovac in Jaka Brezigar, katerima je policija po treh letih in pol preiskave sporočila, da ni ugotovila znakov kaznivega dejanja.
 
Tožilca sta ovadbo v enem delu zavrgla, v drugem pa zahtevala dopolnitev policijskega poročila in nato maja letos na ljubljansko okrožno sodišče vložila zahtevo za preiskavo; očitno sta prepričana, da je Janković storil kaznivo dejanje. Preiskovalni sodnik je menda pred nekaj tedni končno zaslišal obdolžence, vendar so s sodišča sporočili, da »zadeva ni prednostna in se zato rešuje po vrstnem redu pripada zadev«.