zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kovačič Mlinar: Finski dokazi v zadevi Patria kršijo slovenske zakone in ustavo

Deli na:
Kovačič Mlinar: Finski dokazi v zadevi Patria kršijo slovenske zakone in ustavo

Jutri se izteče rok, ko bi morali Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič prejeti pisno obrazložitev obsodilne sodbe v zadevi Patria. Predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk je že vnaprej povedala, da pričakuje diskreditacije, medtem pa obsojeni čakajo, da pogledajo, kako je sodbo obrazložila sodnica Barbara Klajnšek, ki jo Googlov iskalnik sicer poveže s Kučanovim klanom. Ena glavnih tem, tudi v že napovedani pritožbi, bo, ali so bili dokazi, ki so bili pridobljeni na Finskem, s skladu s slovenskim pravim redom.

O tem je včeraj v televizijski oddaji Odkrito na TV Slovenija spregovoril tudi Blaž Kovačič Mlinar, specialist za kazensko pravo. Po njegovem mnenju je zelo vprašljivo ravnanje sodnice, saj je upoštevala ključne obremenilne dokaze finske policije, ki jih je ta pridobila v hišnih preiskavah, ki niso bile odrejene s strani sodišča in kjer ni bilo navzočih prič.

V takih primerih je »najprej potrebno upoštevati, ali je bilo spoštovano pravo tiste države, kjer je bil dokaz pridobljen, torej finsko, to očitno je bilo, po drugi strani pa tudi, ali je ta postopek zadostil temeljnim ustavnim pravicam obdolžencev po slovenski ustavi«, je dejal Kovačič Mlinar, ki je dodal: »V takšnem primeru - če je bilo res dejansko stanje takšno, kot sem ga prej omenil - pa menim, da v Sloveniji prav gotovo takšni dokazi ne samo ne bi bili v skladu z našim zakonom, pa tudi v skladu z našo ustavo in tudi če bi slovensko ustavno sodišče presojalo takšen primer, dvomim, da bi dopustilo tako pridobljene dokaze.«

Po njegovo imajo različne evropske države drugače urejen kazenski postopek, vendar pa obstajajo neki skupni temeljni standardi. »Navsezadnje tudi Finska je članica Sveta Evrope, podpisnica evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in menim, da bo o tem še veliko govora, ali je takšen način pridobitve dokazov tudi v skladu z evropsko konvencijo, ki pa je še nad našo ustavo,« je v oddaji Odkrito še povedal Kovačič Mlinar.