Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dekan finske pravne fakultete Nuotio: Primer Patria na Finskem najverjetneje ni končan

Deli na:
Dekan finske pravne fakultete Nuotio: Primer Patria na Finskem najverjetneje ni končan

Foto: Bobo

Dekan finske pravne fakultete Kimmo Nuotio je za POP TV glede oprostilne sodbe za predstavnike Patrie na Finskem dejal, da primer Patria na Finskem najverjetneje še ni končan, saj sodba ni pravnomočna. Dodal je, da je glavni tožilec že nakazal, da bo vložil tožbo. Ob tem meni, da je nekaj podkupnin dejansko bilo in da jih je nekdo dal.

Kot je za POP TV pojasnil Nuotio, sodišče ni ugotovilo, da bi kdorkoli od petih obtoženih jasno poznal celotno verigo oz. potek dogodkov, recimo kako konkretno je podkupovanje potekalo. Profesor kazenskega prava obenem meni, da je vseeno jasno, da je nekaj podkupnin dejansko bilo in da jih je nekdo dal. Po njegovem je denar iz Patrie šel, a iz sodbe izhaja, da nihče od obtoženih ni točno vedel kam in h komu.

Glede spornega dodatka sodišča, da sum kljub temu ostaja, je Nuotio za POP TV povedal, da kar nekaj stavkov ni popolnoma jasnih. Ob tem je poudaril, da on iz razsodbe razume, da tožilstvo sodišču ni dokazalo le tega, da bi pet vodilnih v Patrii vedelo, da bo šel denar dejansko za podkupnine.

Dejal je tudi to, da je ta primer zelo pomemben za finski pravosodni sistem. Kot je pojasnil, da se bo morala Finska vprašati, ali je njihova zakonodaja na tem področju primerna in v koraku s časom.

Nuotio meni, da bo morala spremeniti določila o korupciji, ki so preozka. Po njegovih besedah trenutno na Finskem na primer ne poznajo kaznivega dejanja zlorabe položaja. Takšnega sojenja kot je bilo v tem primeru proti predsedniku SDS in nekdanjemu premierju Janezu Janši, tam sploh ne bi moglo biti zaradi pravnega sistema. Tudi če bi pravni sistem spremenili, to ne bi vplivalo na to konkretno razsodbo, je še povedal Nuotio za POP TV.