franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Černač: Sodba v zadevi Patria bo padla, ne bo pa na ta način izbrisana sramota

Deli na:
Černač: Sodba v zadevi Patria bo padla, ne bo pa na ta način izbrisana sramota

Sodbe v zadevi Patria nista narekovala niti pravo niti pravičnost, zato bo padla, če ne na domačih, pa na tujih sodiščih, je v odzivu na potrditev obsodilne sodbe dejal podpredsednik SDS Zvonko Černač. Obtoženi se ni mogel braniti, saj ni bilo dokazov, scenarij za to odločitev pa je bil po besedah Černača že dolgo časa znan in tudi predvidljiv.

Če bi sodbo v zadevi Patria narekovala pravo in pravičnost, bi bila razglašena že na javni seji senata višjega sodišča in bila bi oprostilna, je po seji Izvršilnega odbora (IO) SDS povedal Černač.

Včeraj razglašena sodba pa je po njegovih besedah krivična in ne temelji na dokazih, ampak na indicih. Zato verjame, da bo v relativno kratkem času odpravljena. "Ne bo pa na ta način izbrisana sramota, ki jo je del pravosodja povzročil z njenim izrekom," je poudaril.

Članstvo je po njegovih besedah zgroženo, a enotno v podpori predsedniku SDS Janezu Janši. Prav tako so bili na včerajšnji seji po njegovih besedah enotni v podpori predsedniku SDS člani izvršilnega odbora.

Dejal je, da je bil Janša pred četrt stoletja že krivično obsojen, in sicer na procesu, ki se je dogajal v drugi državi in v drugem sistemu. "Na podlagi tiste sodbe, ki je bila tudi krivična in kasneje razveljavljena, so se zgodile obsežne spremembe v državi. Država se je na nek način demokratizirala, očitno ne v celoti," je dejal Černač.

"Če bo ta druga krivična sodba pripomogla k temu, da bo opravljen preostanek tistega, kar ni bilo opravljeno pred skoraj 25 leti, potem je ta sodba vsaj za nekaj dobra; da se bo naš sistem v celoti izčistil v tistem delu, kjer pravosodje ne deluje v celoti na podlagi prava in zakonov in kjer politična pripadnost utemeljuje posamezne sodne odločitve," je povzel podpredsednik SDS.

Sicer pa prvi odzivi na sodbo po besedah Černača kažejo, da se bo članstvo okrepilo. Kot je pojasnil, so včeraj številni izrazili željo, da bi se pridružili SDS. "Verjamem, da se bo zaradi teh dogodkov članstvo še za nekaj tisoč ali 10.000 povečalo," je pojasnil.

Na vprašanje, ali bi Janša v primeru predčasnih parlamentarnih volitev kandidiral, je Černač odvrnil, da bo do takrat minilo še nekaj časa. "Verjamem, da bo pravosodje svoje delo opravilo," je pojasnil. Janša pa včeraj sodbe ni komentiral, ker je še ni prejel, je dodal Černač.

Ljubljansko višje sodišče je namreč potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria in sodba je postala pravnomočna. Predsednik SDS Janša je tako obsojen na dve leti zapora, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič pa na 22 mesecev. Naložilo jim je tudi po 37.000 evrov stranske denarne kazni, poleg tega pa še sodne takse.

Večino časa so člani IO SDS sicer po besedah Černača namenili aktualnim političnim razmeram, povezanim z dogajanji v PS. Pojasnil je, da jim ni razumljivo, da lahko izvolitev predsednika ene od strank vladajoče koalicije povzroči toliko hrupa in negotovosti, če pa se vlada ves čas hvali, kako dobro dela. Prav nič pa koalicijskih strank ni motilo, da je bil Zoran Janković ves ta čas župan Ljubljane, je opozoril Černač.

Po njegovi oceni gre za sprenevedanje, za beg pred odgovornostjo, za iskanje izhoda v sili s "potapljajočega se Titanika".

Sicer pa za SDS predčasne volitve niso noben problem, saj je program SDS pripravljen, je še povedal Černač. Je pa spomnil, da so DZ ponudili v razmislek predlog sprememb volilnega sistema, saj bi razplet volitev, ki bi bile izpeljane po aktualnem sistemu, utegnil povzročiti še bolj krizne razmere v državi.

Glede skorajšnjih evropskih volitev pa je Černač dejal, da ima SDS "najboljšo ekipo", zato je o zmagi prepričan.