Revija Reporter
Slovenija

Koroška Slovenka Angelika Mlinar naj bi bila nosilka liste SAB za evropske volitve

STA

29. mar. 2019 5:56

Deli na:

Angelika Mlinar

Bobo

Kandidatno listo za majske evropske volitve bo po današnji seji izvršnega odbora razkrila SAB. O kandidatih so skrivnostni, je pa POP TV v četrtek poročala, da naj bi bila nosilka liste koroška Slovenka Angelika Mlinar.

Mlinarjeva je trenutno že poslanka Evropskega parlamenta, izvoljena na listi liberalne stranke Neos v Avstriji. Je bila pa Mlinarjeva v prvih vrstah na ustanovnem kongresu stranke SAB pred petimi leti, zbrane je pozdravila tudi na letošnjem februarskem kongresu.

Predsednica stranke Alenka Bratušek je sicer že pred časom dejala, da si za nosilca liste želi generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča. Ali bo Pavlič na listi, še ni želel razkriti, prav tako ne drugih kandidatov na listi. Čeprav se je kot možnega kandidata večkrat omenjalo nekdanjega ministra Romana Jakiča, pa je ta za STA pojasnil, da ga na listi ne bo.

SAB je sicer zadnja od slovenskih liberalnih strank, ki razkriva svojo kandidatno listo. Do februarja so se namreč SAB, SMC in LMŠ, ki pripadajo evropskim liberalcem, pogovarjale o skupnem nastopu na majskih volitvah v Evropski parlament, a je kot prva sodelovanje odrekla LMŠ. Zatem sta se o morebitni skupni listi odločali še SMC in SAB, a se je tudi slednja odločila za samostojni nastop.

LMŠ in SMC sta listo že predstavili. Največjo vladno stranko bo na volitve popeljala nekdanja novinarka Irena Joveva, SMC pa je za nosilca liste izbrala poslanca Gregorja Periča.

Medtem pa so skupni jezik očitno našli v dveh strankah na desnici. Organi strank SDS in SLS bodo namreč danes in v soboto odločali o skupnem nastopu na evropskih volitvah. Danes bo o tem odločal izvršilni odbor SDS, v soboto pa še svet stranke. Prav tako bo v soboto še svet SLS, je poročala Televizija Slovenija. Če bodo organi listo potrdili, naj bi jo isti dan tudi predstavili javnosti.